Баскетболният Барселона ще назначи официално днес Светислав Пешич за треньор. Клубът дава пресконференция в 13:30 часа местно време. 68-годишният Пешич наследява уволенния за слаби резултати Сито Алонсо.

Пешич е свързан и с България, след като бе консултант на националния ни отбор през 2010 година. Тогава той бе доведен у нас от покойния вече президент Михаил Михов.

Пешич вече е бил начело на Барселона – в периода 2002-2004. През 2003 година именно той извежда тима до трофея в Евролигата. Негов помощник сега начело на Барса ще бъде бившият треньор на Калоян Иванов в Менорка – Рикард Касас.

Българските фенове на баскетбола се надяват Пешич да се обърне и към Александър Везенков, който от началото на сезона не получава особен шанс за изява.

През 2017 година Пешич коментира българина така: „Везенков напредна много през последната година. Това не беше сезонът на Барселона, но беше неговият сезон. Александър се превърна в ключов играч за тима и ще става все по-важен за тях. Имам много приятели там и винаги се интересувам за него. Той се труди много, но трябва да има и повече увереност, повече вяра в собствените си възможности. Знам, че съвсем скоро Везенков ще стане един от най-добрите играчи на своята позиция в Европа. В този ред на мисли, смятам за правилно решението да остане в Барселона. След 2-3 години ще е напълно готов за Националната баскетболна асоциация.“