Испанският първенец Барселона е новият европейски клубен шампион по баскетбол, след като в зала "Берси" в Париж спечели финала на Евролигата срещу гръцкия Олимпиакос с 86:68. Момчетата на Шави Паскуал донесоха втора европейска титла за славния отбор, който си върна на "червено-белите" за загубения финал за Купата на европейските шампиони през 1997 година. За последно Барса триумфира в Евролигата през 2003 година, когато начело на тима беше консултантът на българския национален отбор Светислав Пешич. Трофеят е трети пореден за Барса, считано от лятото на 2009 година, когато каталунците спечелиха титлата в Испания, а след това през февруари 2010 вдигнаха и Купата на Краля.

Най-резултатен за победителите беше Хуан Карлос Наваро с 21 точки, а Пит Майкъл добави 14.

Джош Чилдрес отбеляза 15 точки, Линас Клейза завърши с 13, докато Тео Папалукас приключи с 12 при поражението на Олимпиакос.

Президентът на Барселона Жоан Лапорта бе на трибуните в зала "Берси" в Париж, където изгледа победата на баскетболния тим на каталунците. "Играят добре заедно вече толкова дълго време и в крайна сметка демонстрираха, че са страхотен отбор. Направиха впечатляващ турнир", заяви Лапорта, който бе в компанията на футболистите на Барса - Пике, Боян Къркич, Шави, Серхио Бускетс и Пуйол. Лапорта отдаде заслуженото и на агитката на Барселона, която не спря да подкрепя баскетболистите от първата до последната секунда на решителния двубой в Париж./БЛИЦ