Шакил О'Нийл бе известен с доминацията си на баскетболното игрище, но бизнесът му извън паркета е също толкова впечатляващ. Една от най-изненадващите истории за Шак не е за забивка или шампионска титла, а това как превърна обикновен проблем със сигурността в дома си в инвестиция за милиони долари.

Шак има три къщи в Атланта, където живее от години, и се нуждаел от нова система за видеонаблюдение за едната от тях. Когато се свързал с охранителна компания, те му предложили 80 000 долара. Въпреки че има милиони, Шак се усетил, че офертата е доста солена.

И така, той направил това, което много от нас биха сторили - да потърси по-евтино решение. Докато се ровил в Best Buy, той забелязал няколко камери от марката Ring и решил да си купи една.

"Най-щурото беше, че си я монтирах сам", разказва гордо Шак. По-късно, по влеме на пътуване в Китай, осъзнал колко мощна била тази система за видеонаблюдение. Можел да види и да разговаря с някого на входната врата от другата половина на свена. Шак веднага си казал - това не е просто добър продукт, а такъв, който може да промени правилата на играта.

Развълнуван от това, което открил, той решил да направи крачка напред. Открил щанда на компанията по време на технологична конференция и направил смело предложение на изпълнителния й директор.



"Казах му: "Хей, аз съм Шакил О'Нийл. Искам да инвестирам в компанията ви, вие ще ми плащате да правя реклами, а след това каквото ще да става", разказва Шак. Изпълнителният директор се съгласил и Шак станал един от първите инвеститори в Ring.

Няколко години по-късно Джеф Безос купи Ring за 1 милиард долара. Решението на Шак да инвестира в тази все още сравнително неизвестна компания хем му спести пари за сигурността на дома му, хем му спечели доста милиониа. Колко? Не иска да каже.

Това обаче не е първата му умна инвестиция. През 1999 г., докато все още е в разцвета на силите си в  НБА, агентът му го запознал с Рон Конуей, топ инвеститор в рисков капитал.

По време на обяд Конуей му предложил да инвестира в малко известна компания, наречена Google. Шак дал $250 000, които се увеличиха значително, когато Google се превърна в технологичен гигант.  "Имахме среща с хора от компанията. Всичко изглеждаше добре, аз вложих малко пари и съвсем забравих за това", раказва той.

Бизнес портфолиото на баскетболната легенда не спира дотук. Шак е инвестирал в компании като "Лифт", "Епъл" и "Вайтаминуотър". В случая с "Лифт" той вкара пари само година след основаването й, а когато компанията стана публична през 2019 г., тя беше оценена на 22 милиарда долара.