Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков, че съществуването на Националната лига е под въпрос и това ще е една от темите на предстоящия Управителен съвет през следващата седмица.

„През последната година, въпреки че положихме големия усилия за Лигата и станаха много хубави неща, тя е под въпрос. Трябва да видим дали клубните отбори, които с техния антагонизъм и ниво на подготовка дали са стъпили на по-високо ниво и искат управлението да бъде по-различно. Това ще зависи от тях, искам да ги чуя на Управителния съвет. Поканени са и членове на лигата, които нямат представители в УС. Смятам, че това е много важен въпрос, защото от там тръгва всичко. Ще има Наредба за следващата година, какъвто и формват да бъде Лигата, подобни неща да не се случват. И преди да се запишат в Лигата трябва да подпишат тази наредба, която ще регламентира много неща", заяви Георги Глушков.

Президентът на федерацията коментира и броя на чужденците, които според мнозина трябва да бъдат намалени: "Миналата година имах такова предложение, да намалим броя на чужденците. Имаше много аргументи против. Тази година със сигурност това ще го обмисляме, но е много труден въпросът. Собствениците на отборите, които дават заплатите, казаха, че на тях им е по-евтино чуденец с еднакви качества с тези на българите. Този въпрос трябва да бъде решен по някакъв начин.

За мен са по-важни българите, но мотивирани да дойдат в националния отбор. Защото има един такъв проблем, много наши състезатели, които са национали, може би получават такива заплати, които не могат да вземат в чужбина. И представянето на националния отбор влияе на техните заплати. Аз искам българите, които играят за националния отбор, да са мотивирани и да искат да постигнат нещо. Не само да са българи с български паспорт и фланелката, но и да имат такова сърце."