Баскетболните ни национали започнаха със загуба първия етап на квалификациите за световното първенство през 2023 г. в Япония, Филипините и Индонезия. В Клайпеда „лъвовете“ не успяха да сторят чудото срещу нахъсаната игра на един от гигантите в европейския баскетбол – Литва, oтстъпвайки с 69:89.

Селекционерът Росен Барчовски не разчита на звездата Александър Везенков, който по-късно тази вечер ще играе за Олимпиакос в Евролигата. 

След равностойно начало с лек превес за нашите, Литва направи серия от 18:0 и поведе, като до края не даде шанс на нашите. 

Павлин Иванов блесна във втората част, в която наниза 17 точки - 5 тройки - и така държеше близо нашите до съперника. Почивката дойде при 42:31.

Павлин Иванов завърши с 20 точки. Венцислав Петков добави 9, а в дебюта си Емил Стоилов се отчете 6 точки и 4 борби. С толкова се отчете и Андрей Иванов, а Йордан Минчев вкара 5 точки и хвана 6 борби.

С 20 точки и 9 борби завърши за Литва Освалдас Олисевичус.

На 29 ноември (понеделник), от 19:00 часа в „Арена Ботевград“ България ще излезе в първото си домакинство срещу Босна и Херцеговина. Билетите за мача са с цена 5 лв., като и този двубой ще се излъчва директно по Нова Спорт.