Асоциацията на българските баскетболни съдии излезе със специална декларация с искания, отправени към ръководството на БФ Баскетбол.
 
Реферите искат да получават официални покани за назначенията си, за да стане ясно кой прави назначенията, а и самите покани да служат като официален документ.
 
Съдиите искат да се спазва стриктно Наредбата за командировките на Република България. Те искат да получават пътни разходи само за автомобил и никакво друго превозно средство.
 
Освен това реферите настояват тяхната Асоциация да получи правото да сключва договори със спонсори, чиите надписи да бъдат върху съдийските екипи.
 
Ето текста на декларацията на Асоциацията на съдиите по баскетбол:
 
До Председателя на БФ Баскетбол
До Изпълнителния директор на БФ Баскетбол
 
Уважаеми Господа,
 
Асоциацията на съдиите по баскетбол (АСБ) настоява за среща лично с вас, тъй като в последно време се натрупаха редица недуразумения между БФБ и действащите съдии, обслужващи националните първенства. В предишното ни писмо до вас ви информирахме за нашите искания, но не получихме никакъв отговор. Считаме, че това е най-малкото липса на добронамереност към съдийското звено. Затова си позволяваме да ви ги представим отново:
 
    * 1. Да бъде незабавно коригирана системата за назначаване на съдиите:
    * Изпращане на официална командировъчна заповед - назначение с подпис и печат от БФБ (в PDF формат, прикачено към електронно писмо). Преди известно време това беше факт. Понастоящем се получава назначение на електронната поща, което не е официален документ. Трябва да стане ясно кой изпраща съдиите за даден мач. Без тази заповед не става ясно, че някой юридически субект ги назначава и командирова на съответното място;
    * Да се прилага стриктно действащата Наредба за командировките в Република България;
    * Категорично не приемаме да ни се изплащат пътни разходи с каквото и да било друго превозно средство, освен автомобил. Омръзнало е на всички да си доплащат пътя, а сега даже пътните разходи да бъдат обложени и с данък за наша сметка, понеже никой не си е направил труда да ни командирова официално. Считаме, че е трябвало да бъдем уведомени своевременно, че ще плащаме данък върху пътните разходи. Така сега е налице парадокс - пътните разходи (според цените на билетите за влак и автобус, а не реалните ни разходи с автомобил) се отчитат като суми, които сме получили, а не като разход, който сме направили. И ако никой не ни е изпратил да ръководим мач в дадено населено място, след като не се води, че имаме разходи за път, тогава защо ни се изплащат такси за мачовете;
    * Крайно време е да бъде уреден въпросът с хотелите по много прост, ефективен, и удобен за всички начин - всеки клуб от мъжката или женската лига да ви предложи хотел, с който има договорени преференциални цени. Хотелската администрация отчита ползваните нощувки от съдии и комисари. Клубът се разплаща на базата на тази информация според договорните си отношения със съответния хотел и получава данъчна фактура. Това се правеше неотдавна и беше удобно за всички;
    * 2. Предлагаме г-н Станев като председател на СК на БФБ да събере подписите на президентите на клубовете потвърждаващи съгласието им с предложението за актуализиране на пътните разходи на съдиите, които ръководят срещите от НБЛ.
    * 3. Настояваме да се изпълни решението на президентите на баскетболните клубове за увеличението на съдийските такси, взето по време на финалния турнир за Купата на България, проведен в гр. Ямбол и да ни се изплатят сумите, които не ни бяха дадени.
    * 4. Фланелките и панталоните на съдиите са рекламна площ, която настояваме да ни бъде предоставена за ползване за нуждите на асоциацията.
    * Фланелките и панталоните на съдиите са рекламна площ, която настояваме да бъде предоставена на разположение на АСБ, тъй като това е един от начините за самофинансиране на сдружението и облекчаване на БФБ от бремето да харчи пари за съдиите. Имаме предварителни разговори с няколко потенциални спонсора и очакваме вашето потвърждение, за да можем да сключим веднага договори с тези компании.
 
Считаме, че от началото на сезона 2009 / 2010 изпълняваме отговорно задълженията си по обслужване на календара на БФБ и специално на НБЛ.
 
Очакваме официален писмен отговор на настоящото писмо от БФ Баскетбол. Ако и този път не ни удостоите с официален отговор, ще считаме че целенасочено игнорирате нашето професионално сдружение, поради което си запазваме правото да преустановим обслужването на вашия календар докато ни обърнете внимание.
 
С уважение,
Асоциация на съдиите по баскетбол