Световната баскетболна общественост отдаде почит на починалия вчера след битка с рак на мозъка бивш център Дикембе Мутомбо. Роденият в Конго 218-сантиметров Мутомбо бе един от най-добрите блокировачи и защитници в историята на НБА и едно от големите имена в Лигата на извънземните, а извън игрището остави не по-малко следа с благородни постъпки и инициативи.

"Сърцето ми плаче след новината, че моят скъп приятел и член на Залата на славата Дикембе Мутомбо е починал. Той беше не просто един страхотен баскетболист, който можеше да защитава коша като елитен блокировач, но също и невероятен мъж със сърце от чисто злато", написа в X легендарният гард на Лос Анджелис Лейкърс Меджик Джонсън.

"Много ме натъжи да чуя новината, че Дикембе Мутомбо е починал. Дикембе беше не просто великолепен на игрището, но и могъща сила на доброто извън него. Тези, които го познаваха, го обичаха и му се възхищаваха. Усмивката му, ценностите и отдадеността му на баскетбола, както и готовността му винаги да помага на другите, никога няма да бъдат забравени", написа друга легенда на "Езерняците", както и на испанския баскетбол, тежкото крило-център Пау Гасол, също в X.

"Ти даде всичко, което можеше, на играта, но също и на твоя народ, което е по-важното. Наследството ти остава живо", пък написа крилото Кармело Антъни, който изгря на голямата сцена с екипа на Денвър Нъгетс.

Активни играчи и треньори също показаха уважението си към Мутомбо.

Една от звездите на Финикс Сънс Кевин Дюрант нарече Дикембе Мутомбо "иконична фигура" в баскетболния свят, а треньорът на Сакраменто Кингс Майк Браун също каза хубави думи за легендарния център.

"Говорим за невероятно човешко същество. Той осветляваше стаята, където й да се появеше. Фантастичен представител на различните каузи, в които вярваше. Неговото присъствие ще ни липсва, даже още повече като личност, отколкото като играч, въпреки че той е един от най-великите за всички времена", каза Браун.

Бившите отбори на Мутомбо също не пропуснаха да го почетат в социалните мрежи.