Една от най-големите треньорски легенди в баскетбола Еди Сътън почина на 84-годишна възраст. От семейството му обявиха, че смъртта е настъпила поради естествени причини. Той е бил заобиколен от двамата си синове и техните семейства. Съпругата му Патси е починала през 2013 г. на 54-годишна възраст.

Сътън, който четири пъти е определят за треньор на годината в колежанския баскетбол, беше един от деветте човека, които през месец април трябваше да бъдат приети в Залата на славата на баскетбола. Заради пандемията от коронавирус церемонията беше отложена за 29 август и тогава той ще бъде приет посмъртно, също както и Коби Брайънт.

От 2011 г. Еди Сътън е член на Залата на славата на колежанския баскетбол. Негови отбори общо 26 пъти да достигали до финалния турнир на NCAA (Националната колежанска спортна асоциация). За 36 сезона като треньор той е записал 806 победи и има три участия във финалната четворка. През кариерата си е спечелил 17 регионални шампионски титли.

През годините Сътън е работил в няколко отбора, но най-дългите му престои са в Университета на Арканзас (11 години) и в Университета на щата Оклахома (16 години), който извежда до финалната четворка на NCAA през 1995 и 2004 г.