ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Дори в глобализирания XXI век, Северна Корея си остава затворена за останалия свят държава, където се случват странни от външна гледна точка процеси. Те са свързани най-вече с неограничената власт на лидера Ким Чен Ун, който ръководи страната от 2011 г.

Ким Чен Ун е голям запалянко на баскетбола, по който се е запалил, докато е гледал Чикаго Булс през 90-те години, когато тимът жъне много успехи в НБА с Майкъл Джордан в състава си.

През 2013 г. лидерът на КНДР дори покани тогавашната звезда на „биковете“ Денис Родман в Пхенян за баскетболен мач. Ексцентричният Родман прие и оттогава двамата са добри приятели.

Позицията в държавата на Ким Чен Ун му позволява изключително големи правомощия, като те се простират и в сферата на спорта. Като фен на баскетбола, лидерът на Северна Корея иска да развие този спорт в страната си, но някои от правилата не му допадат.

Затова и в Северна Корея правилникът на този спорт е доста по-различен от този в останалата част на света. За да бъдем коректни, трябва да кажем, че инициирането на промените в правилата на баскетбола в Северна Корея е на бащата на сегашния лидер – Ким Чен Ир.

Ким Чен Ун обаче е добавил някои свои поправки, за да може баскетболът в Северна Корея да добие сегашния си облик. А той се изразява в следните промени…

1.) Забивките се оценяват на три точки

Зрелищните забивки, познати ни най-вече от НБА, определено привличат вниманието на публиката. Чудовищната забивка може да даде психологически тласък на отбора и да деморализира противниковия тим. Затова и в Северна Корея ценят повече този похват за отбелязване на кош и за него се дават 3 точки.

2.) При точна стрелба за 3 точки, ако топката не докосне ринга, се дават 4 точки.

Тази идея е доста интересна, но със сигурност е изключително трудно за съдиите да отсъждат в реално време дали топката е докоснала ринга, макар и минимално, при точна стрелба отвъд границата за 3 точки.

3.) За всяка пропусната стрелба от наказателната линия се отнема по една точка

Стрелбата от наказателната линия се смята за най-лесната стрелба в баскетбола и затова носи само по една точка. При това правило обаче, тази стрелба става доста по-трудна, най-вече от психологическа гледна точка, тъй като пропускът става фатален, тъй като носи намаляне на точковия актив на отбора. 

При това правило отборите, които изостават сериозно в последната четвърт, могат да обърнат мача като единствено фаулират най-лошия стрелец на противника и той се проваля при изстрелите си от наказателната линия. Така обаче играта става доста по-скучна.

4.) За всеки кош, отбелязан в последните три секунди на мача, се дават осем точки

В баскетбола сме виждали невероятни обрати в последните секунди, като това правило има и плюсове, и минуси.

Плюсът е в това, че то дава възможност на изоставащият отбор да има повече шансове за победа с точен изстрел в последните 3 секунди.

Минусът обаче е, че така се облагодетелства късметът при изстрела, а не упоритата работа по време на мача. 

5.) Мачовете могат да завършат с равенство

Чрез това правило баскетболът в Северна Корея се приближава до футбола, тъй като при равен резултат не следва продължение. Когато обаче става въпрос за плейофен сблъсък, изходът от който се решава от повечето спечелени мачове, възникват противоречия. Освен това, ако мач №7 от финалния плейоф в НБА завърши без победител, а серията преди това е 3:3, тогава се изпада в патова ситуация, тъй като два отбора трябва да бъдат обявени за шампиони.

Баскетболните правила в Северна Корея налагат някои нелепи наказания, дават неоправдани награди и насърчават съмнителни тактики. По този начин във всеки мач възникват хаотични и комични поредици от събития, както и продължителни периоди на пълна скука.

Затова и подобни правила, някои от които изглеждат иновативни, не са приемани в останалите държави. Освен това, баскетболът на Северна Корея не е на толкова високо ниво, за да може това да бъде довод за вземане на някои от корейските правила и интегрирането им в играта в останалия свят.
Кристиян ИВАНОВ/dsport