Победителят от миналия сезон на Балканската лига по баскетбол Берое не е подал документи за участие в новото издание на турнира, обявиха от Лигата. Съобщението беше в отговор на появилите се инфрмации, че старозагорския тим планира да участва отново в турнира.

Спортният директор на надпреварата г-н Шай Щрикс определи тези публикации като слухове. Причината е, че до този момент нито ръководството на клуба на старозагорци, нито Българската федерация по баскетбол са се свързали под каквато и да било форма с лигата. През месец май управата на Берое официално информира управата на Балканската лига, че не планира да продължи участието си. До момента единствената потвърдена информация пък е, че тимът ще бъде включен в квалификациите на ФИБА Къп.

Академик Бултекс 99 бе първият български тим, който подаде документите си за участие. Второто място от квотата за страната, по всяка вероятност, ще бъде заето от шампиона от 2010 г. и 2014 г. – Левски. След като обяви официално завръщането си в треньорството, Константин Папазов проведе среща с Шай Щрикс, на която бяха обсъдени детайли около възможността тимът да бъде включен отново в турнира. Очаква се в следващите няколко дни „сините” официално да депозират искането си за участие в Балканската лига в родната федерация.

Въпреки това, имайки предвид, че през сезон 2016/17 в Балканската лига бяха допуснати и по повече от два отбора от държава, при изразено желание от страна на Берое, включването на миналогодишния първенец и в предстоящата кампания е напълно възможно. Балканската лига винаги е била щастлива да работи с добри, млади отбори, без значение от коя държава идват.