Президентът на БФБаскетбол Георги Глушков изпрати официално писмо до министъра на финансите Асен Василев в подкрепа на собствениците на Efbet.

Както е известно, Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан бяха включени в списъка с хората, които са санкционирани по закона "Магнитски". 

Писмото на Глушков до министъра на финансите:

„ДО

Асен Василев,

Служебен министър на финансите

Уважаеми г-н Василев,

В чл. 4 на своята конституция Република България е определена като правова държава. Според същия член „Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество“. В тази връзка Българска федерация по баскетбол беше изключително изненадана от включването на собствениците на бранда efbet Стефан, Цветомир и Боян Найденови в списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC (американската Служба за контрол на чуждестранните активи).

Братя Найденови с твърда позиция за "Магнитски", проговориха за Божков

Бихме искали да знаете, че от наша гледна точка споменаването на тези лица в горепосочения списък, заради връзки с Васил Божков, е пълен нонсенс, при положение че именно благодарение на техните сигнали и свидетелства се стигна до разследването срещу бившия собственик на „Еврофутбол“. Вследствие на това Васил Божков попадна и под санкциите на Закона „Магнитски“. Въпреки огромните рискове, които пое, на практика семейство Найденови със своите действия създаде условия за свободно развитие на гражданското общество в България. Молим Ви да вземете предвид този факт и в духа на българската Конституция да не редуцирате техните права и да не накърнявате достойнството им.

Трябва да се има предвид, че включването на семейство Найденови в списъка би имало последствия за финансирането на повече от 80 български спортни организации.

Молим, в опитите Ви да гарантирате справедливост и върховенство на правото (съобразно Конституцията на Република България), да преразгледате решението на Министерство на финансите по гореспоменатия казус и така да дадете шанс за оцеляване на федерациите и клубовете, които имат партньорски отношения с бранда efbet! Българска федерация по баскетбол умело диверсифицира рисковете по отношение на своето финансиране и вероятно ще успее да преодолее възможни финансови сътресения, породени от Вашите действия, но вероятно много други няма да успеят.“