Спомняте ли си Аджани Уилямс? Едно високо тъмнокожо момче от Ямайка, което в началото на новия век приковаваше в себе си всички погледи по родните зали, и което в последствие изгърмя за употреба на допинг и прекрати баскетболната си кариера. Колкото и несериозно да ви прозвучи, същият този Уилямс, който в различни периоди носеше екипите на “Левски” и Лукойл Академик в момента е шеф на баскетбола в Ямайка. Да, президент на местната асоциация. Същият този супер атлетичен баскетболист, за когото по време на активната му състезателна кариера нито един роден специалист не би казал, че е силно качество да използва сивото си вещество в момента заема този висок пост, пише Bgbasket.com

209-сантиметровият Аджани първо пристигна в “Левски” и направи фурор с екипа на „сините”, които по това време се състезаваха в несъществуващата вече купа „Корач”. По онова време нямаше интернет във всеки дом, мачовете не можеха да се гледат масово онлайн и в баскетбола, също както и в много други спортове все още имаше романтика и парите не бяха на първо място. Аджани заформи убийствен дует с друга перла в селекцията на “Левски” – бахамецът Чък Стюърт, а в комбинация с Георги Младенов, Любомир Минчев, Хрисимир Димитров и Тони Дечев този отбор не бе за изхвърляне. Никак даже.

Тогава „сините” достигнаха осминафинал в надпреварата, където загубиха от Фенербахче, които разполагаха с машината Танока Биърд в състава си. Уилямс записа силно представяне – по 16.6 точки, 8.3 борби, 2.3 чадъра и 1.1 откраднати топки. Роденият през 1977 година баскетболист дори се появи в игра за националния отбор на България в приятелски турнир след сезона. След това Уилямс изчезна от родната баскетболна карта, напусна “Левски” със скандал, след съвсем кратко забавяне на заплатата си. Скита се в Азия, игра в Китай, после във Филипините и дори достигна до договор с Орландо Меджик, но не записа нито мач за тима от Флорида в НБА.

Последва второто му завръщане в България, този път в Лукойл Академик, където се събра с бившия си наставник Тити Папазов. Аджани трябваше да запълни дупката, оставена от бягството на Прийст Лодърдейл. В 12 мача за „студентите” в УЛЕБ Къп ямаецът записа по 12.0 точки, 5.0 борби и 1.3 блокирани изстрела за едва 21 минути на среща.

След това баскетболистът изгърмя с положителна допинг проба, след финала за Купата на България през 2005 година в Стара Загора, който Академик загуби от ЦСКА, а в последствие следите на Уилямс се изгубиха. Кратка справка показва, че през сезон 2005/2006 се появява в игра в 2 мача на Атланта Хоукс от предсезонната подготовка на тима. Сега Уилямс е президент на баскетболната асоциация на Ямайка. И то не за първи, не за втори, а за трети мандат. Освен това екс-баскетболистът е успешен бизнесмен и е един от основателите на мобилна компания с над 300 000 абонати в родината си. След баскетбола Аджани завършва образованието си. Основната му специалност, когато се връща в университета Източен Мичиган е математика, а също така учи и физика. Откакто бившият левскар и „студент” е на власт, местната лига се разраства от 12 на 27 отбора. Мачовете се предават по сателитна телевизия, всяка седмица има магазинно предаване за обзор на кръга. Женският баскетбол също се развива в положителна посока, лигата при дамите е спонсорирана от доста богата компания и се движи повече от добре. През 2013 мъжкият национален отбор на Ямайка ще играе на “Tournament of the Americas” – директна квалификация за световно първенство.

Освен всичко гореизброено, Уилямс и местната асоциация създават специална елитна баскетболна академия, в която 30 момчета и момичета се подготвят за следващото ниво и се развиват не само като спортисти, но и като личности. През последните две години седем възпитаници на академията са спечелили пълни спортни стипендии и се подвизават в колежанското първенство на САЩ. На кратко така един ямаец, който прекара доста време в България, преобрази баскетбола в родината си. А ние в България? Ние продължаваме да дерзаем и да обявяваме и дискутираме планове за развитие на подрастващите.../БЛИЦ