Бившият изпълнителен директор на „Майкрософт“ Стив Балмър спечели наддаването за купуване на Лос Анджелис Клипърс с оферта от 2 милиарда долара. Това е рекорд за тим от НБА.
 
Новината беше съобщена от Грийнбърг Глъскър, адвокат на Шели Стърлинг, която подписа документите за продажбата на „ножиците“. Споразумението трябва да бъде одобрено от управителния борд на НБА и след това сделката за прехвърляне на собствеността може да бъде финализирана.
 
Офертата на Балмър победи други два кандидата за придобиване на Клипърс. Едната оферта от 1,6 милиарда долара беше на групировка, водена от телевизионния магнат Дейвид Гефън и част от която е популярната водеща Опра Уинфри. Групировка от Лос Анджелис пък е предложила 1,2 милиарда. Финансов надзор на сделката е осъществила банката „Мерил Линч“.
 
Според информациите Стив Балмър първоначално е предложил 1,8 милиарда долара, но след това е вдигнал офертата си. Ако сделката бъде финализирана, това ще бъде втората най-скъпа сделка за продажба на спортен клуб в САЩ. Първото място се държи от бейзболния Лос Анджелис Доджърс, който през 2012 г. беше купен за 2,15 милиарда.
 
Лос Анджелис Клипърс бяха обявени за продажба, след като собственикът Доналд Стърлинг се замеси в расистки скандал и получи забрана да участва в управлението на баскетболния клуб. Адвокатът на Стърлинг Максуел Блечър обяви пред „Ню Йорк Таймс“, че сделката по продажбата на „ножиците“ трябва да бъде одобрена от неговия клиент.
 
Стърлинг, който е натрупал състоянието си от търговия с недвижими имоти, купи Лос Анджелис Клипърс през 1981 г. срещу 12,5 милиона долара. По това време клубът е ситуиран в Сан Диего.
 
58-годишният Стив Балмър, който през февруари напусна поста на изпълнителен директор на „Майкрософт“, все още притежава 4% от софтуерния гигант. Неговото лично богатство се оценява на 13,4 милиарда долара. През миналата година той беше част от групировка, която неуспешно опита да купи Сакраменто Кингс.