Цвятко Барчовски и още седем души, свързани с българския басдкетбол, са били агенти на Държавна сигурност. Това стана ясно след рещение на комисията по досиетата. От нея в рподължение на две години са били проверени 83 лица, заемали ръководни длъжности във федерацията по баскетбол.

Барчовски (на снимката вляво), който е бил член на УС на федерацията (1991-1996), е вербуван на 21 май 1955 година и е регистриран десет дни по-късно. Псевдонимът му като информатор по линия на ВГУ (Второ главно управление – контраразузнаването) е бил „Барчовски”. Така той давал сведения по време на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 година, където с националния отбор завоюва пето място.

След игрите той е снет от действащия оперативен отчет. На клубно ниво е бил в ЦСКА, припомня "Телеграф". През 1992 година Цвятко приема поста председател на Комитета за физическото възпитание, младежта и спорта и остава на поста в продължение на три мандата до 2000 година.

Още седем членове на управителния съвет на баскетболната ни федерация в различно време са били агенти на Държавна сигурност. В списъка фигурира името на члена на съдийската комисия Камен Тошев. Той е бил в УС на баскет федерацията между 2004-та и 2006 година.

Сред тях е и основателят на Български бизнес блок и многократен кандидат за президент Жорж Ганчев. Мустакатият сътрудник е част от баскетболната федерация през 1993 година. Останалите имена са: Александър Божков, Борислав Славчев, Валентин Лазаров, Виолина Накова и Николай Неделчев.