Бившият треньор на Кливланд Кавалиърс от НБА Дейвид Блат вече има собствен баскетболен отбор. Компанията „True Player Group“, в където половината собственост е на 61-годишния специалист от еврейски произход, купи чешкия гранд Бърно – 21-кратен шампион на Чехословакия и трикратен на Чехия. Другата половина е на генералния директор на Апоел (Йерусалим) Идан Авшалом.

Блат е един от най-успешните треньори в Европа от началото на XXI век. Печелил е пет шампионски титли на Израел, шест купи на страната, титлата и купата на Италия. На континентално ниво е триумфирал в Евролигата (с Макаби Тел Авив), Еврокъп (с Дарушафака) и ЕвроЧалъндж (с Динамо Санкт Петербург).

Бил е начело на националния отбор на Русия, с който печели злато и бронз от европейски първенства, а на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. извежда „сборная“ до третото място. За последно на клубно ниво водеше Олимпиакос, където работи с българската баскетболна звезда Александър Везенков.

В периода 2014-16 година Дейвид Блат беше начело на Кливланд Кавалиърс с Леброн Джеймс и изведе отбора до финалната серия на НБА през 2015 г., където тимът му загуби от Голдън Стейт Уориърс. На 22 януари 2016 г. беше уволнен, но в края на сезона получи шампионски пръстен от Кливланд.