Мъжкият национален отбор на България по баскетбол загуби драматично от Босна и Херцеговина със 73:76 в Сараево последния си шести мач от група "F" и не успя да се класира за втория етап на квалификациите за Световното първенство през 2023 година. "Лъвовете" завършиха на последното четвърто място и отпаднаха, а напред продължиха Литва, Чехия и Босна и Херцеговина.

За съжаление, най-добрият български баскетболист Александър Везенков пропусна двубоя заради контузията в бедрото, която получи в мача срещу Литва преди три дни. Станимир Маринов също изгледа срещата отстрани заради травма в аддукторите.

Босненците започнаха по-активно и дръпнаха с 5:0. Влезлият на пожар за нашите Янев върна една тройка около три минути след началото, а след това „лъвовете“ скъсиха пасива си до 8:7 след отлична игра на Костов. Скоро след това Димитров замени Стоилов и националите ни поведоха с една точка, но Атич се отличи с пет поредни точки за домакините.

„Трикольорите“ стартираха много след втората четвърт, като Лазич и Муса наредиха тройки до 25:18. Робърсън се възползва от открило се пространство, за да покачи разликата на 11 точки при 36:25. Селекцията на Азиз Бекир натрупа огромно самочувствие и поведе с 40:27. Прекъсването на Росен Барчовски подейства като допинг за играчите, които нанизаха седем поредни точки, завършени със страхотна тройка на Бост, който скъси разликата до 4 точки - 40:36 на почивката.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Българите изиграха феноменална трета част, в която започнаха без център. Стоилов седна на пейката, а в негово отсъствие Халилович превзе подкошието на "лъвовете" и помогна на тима да задържи аванса си от шест точки при 44:38. Важна тройка на Дий Бост обаче скъси дефицита на "трикольорите" на три точки при 44:41. Минчев стъпи накриво върху крака на съперник и получи травма, като не успя да напусне терена на собствен ход. Бост бе безпощаден с четвъртата си успешна стрелба от тройката за 53:53. „Трикольорите“ реализираха още една тройка чрез Димитров за 53:56, а Костадинов се включи по перфектен начин с четири поредни точки. България поведе с 60:55, а краят на частта дойде при 62:58 за нашите.

В заключителната четвърт играта бе равностойна и босненците изравниха при 64:64. След пропуск от далечна дистанция на Костов се стигна до бърза атака и Лазич обърна за 66:64 в полза на „змейовете“. Отлична изява на Бост възстанови равенството на таблото, но след това Атич надбори националите ни и отново изведе домакините напред при 68:66. Краят на мача бе инфарктен, след като българите търсиха равенство и продължения, в които евентуално да преследват нужната разлика от 10 точки, която можеше да ги класира напред в квалификациите. При резултат 73:73 секунди преди края домакините пропуснаха два наказателни удара, но овладяха борбата и секунда преди финалната сирена Джамал Муса реализира тройка, с която донесе победата на босненците.

В другия важен мач за крайното класиране в групата Чехия победи Литва като гост с 83:72 (23:13; 22:19; 16:20; 22:20) и зае второто място с баланс 3-3 и 9 точки. Литовците са първи с 5 победи, 1 загуба и 11 точки.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - БЪЛГАРИЯ 73:76 (19:18; 21:18; 18:26; 11:18)

Босна и Херцеговина: Джон Робърсън, Адин Врабац, Джанан Муса, Емир Сюлейманович, Миралем Халилович

България: Дий Бост, Павлин Иванов, Чавдар Костов, Александър Янев, Емил Стоилов