България ще бъде домакин на първи квалификационен кръг за Евробаскет 2015 при жените. Дамите ще играят със Словения и Швейцария в първата фаза на пресявките. Домакин ще бъде Самоков, а мачовете ще са от 7 до 9 юни.

Тимът, който ще бъде воден от Георги Божков, ще излезе в първия мач - на 7-ми юни срещу Словения, а на 9-ти играе срещу Швейцария. На 8-ми е мачът между Словения и Швейцария. Победителят от групата ще се класира за финален плейоф срещу победителите в другите три групи, които ще се играят съответно в Израел, Финландия и Люксембург. Първенците ще бъдат класирани по коефициент, като ще се срещнат - първи - четвърти и втори - трети.

Мачовете от тази фаза ще са на разменено гостуване, а победителите от тях ще спорят за едно място на Евробаскет. България е единствената държава във ФИБА Европа, която ще домакинства на три големи турнира това лято. Както е известно през юли и август Албена и Варна ще домакинстват на европейските първенства за 20-годишни жени, Дивизия Б, и 16-годишни кадетки, Дивизия А.