Националният отбор на България по баскетбол до 20 години се класира на четвъртфинал на европейското първенство дивизия „Б“. Шампионатът се провежда в София, а целта на нашите е да се изкачат в по-горната елитна дивизия.

В решителен мач от групите възпитаниците на селекционера Константин Папазов победиха трудно Естония с 58:56. Младите „лъвове“ завършват с баланс от 4 победи и само 1 загуба и в петък (20 юли) от 18:15 часа ще играят срещу Латвия на четвъртфиналите. При успех нашите ще спорят и за разпределение на медалите.

Отборът получи страхотна подкрепа от трибуните. Имаше доста повече хора на повечето мачове, които се състоят на клубни отбори в зала „Универсиада“. Родни трибагреници и скандирания огласяха съоръжението, а в последните секунди, когато бе най-драматично, момчетата получиха още по-сериозна подкрепа.

Капитанът Йордан Минчев записа 18 точки и 13 борби, 12 точки добави Мирослав Васов, а с 11 точки и 12 борби се включи Кръстан Кръстанов.

Мнозина специалисти определят този отбор и това поколение като едно от най-талантливите в последните години. Не случайно и амбицията на треньорите и самите баскетболисти е изкачване в по-горната дивизия.

С безспорния лидер Йордан Минчев, талантите Иван Алипиев, Лъчезар Димитров, Кръстан Кръстанов, Мирослав Васов, както и останалите състезатели, България наистина разполага със сериозен потенциал на тази възраст.

На полувремето България водеше с 34:28, а в началото на третата част разликата набъбна при 40:28. След това авансът ни методично се увеличаваше при 46:30 и 47:34. Гостите обаче направиха серия от 9:0 в началото на последната част и резултатът стана 47:43. След това дойде изравняване при 54:54. В крайна сметка нашите устискаха успеха за крайното 58:56.

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА

Словения ще завърши на първо място дори и да загуби последната си среща. България остава на втора позиция (загуби от Словения) и ще срещне победителя от група "А" - Латвия.