Националният отбор на България по баскетбол 3х3 за мъже се класира на полуфиналите на квалификационния турнир за Европейското първенство, който се провежда в словашката столица Братислава. Българите си гарантираха директно място в топ 4 след победа в последния кръг срещу тима на Словакия с 18:16.

С успеха националите завършиха начело групата с две победи и една загуба. Със същия баланс са oще Швейцария и Украйна, но в получената тройна въртележка българските баскетболисти бяха с най-добри показатели.

Победата срещу Словакия не дойде лесно, макар отборът на България да бе напред в резултата през целия мач. Националите се откъснаха в резултата, като на няколко пъти повеждаха и с 6 точки. Силен финален щурм на домакините обаче свали разликата само на 2 точки, като те вкараха кош почти със сирената в опит да пратят мача в продължение, но след видеоповторение бе потвърдено, че стрелбата е била извън времето.

Йордан Минчев бе най-резултатен за успеха на България с 9 точки, 7 вкара Георги Боянов, с 2 точки завърши Симеон Лепичев, а Дамян Минков не се разписа.

По-късно днес ще стане ясен и съперникът на българите на полуфинала, а който спечели този мач, ще се класира на Европейското първенство през август в Австрия.

Двубоят е с начален час 20:15 българско време.