Световните първенства 3х3, организирани от ФИБА са най-високото ниво на състезания в новия спорт. Играчите на тези първенства няма сами да създават отборите си, а ще бъдат избирани от националните си федерации, за да представляват страната. Ще бъдат организирани четири световни първенства – за мъже, жени, момчета до 18 и момичета до 18 години. Както при класическия баскетбол, и тук участниците ще се класират за първенствата според континенталните зони и според предварително определена квота за всеки континент.

Първенствата за мъже и жени ще се провеждат на всеки две години, започвайки от настоящата 2012-а. Още в края на август мъжете и жените ще играят в Атина, Гърция. Ще участват по 24 отбора. Първенствата за момчета и момичета до 18 години ще бъдат ежегодни, а изданията за 2012 година ще бъдат в Мадрид в края на септември. В първенството за момчета ще участват 32 отбора, а за момичета – 24.

Форматите с 24 отбора ще започват с групова фаза от четири групи от по шест. В тях ще се играе срещу всички останали в групата. Най-добрите четири от всяка група продължават към осминафиналите, където първенството навлиза в класическа елиминационна фаза.

Тази година българско участие ще има в първенството за момчета до 18 години. Все още не е ясен съставът и треньорът на отбора ни, но до първенството в Мадрид има достатъчно време, а и в момента националният ни отбор до 18 години все още е на Европейско първенство./БЛИЦ