Националният тим на България загуби от Хърватия със 74:93 (29:24, 13:27, 14:16, 18:26) като гост във Вуковар в среща от група Е на квалификациите за Европейското първенство по баскетбол за жени през 2023 година. Поражението бе трето поредно от три изиграни мача за българския състав, а отборът на Хърватия постигна втори успех от три срещи до момента.

Хърватките излязоха начело във временното класиране в групата с 5 точки, втори е отборът на Сърбия с 4 точки от две победи, а България заема последното, трето място с 3 точки и няма шанс за първите две позиции, които дават шансове за класиране на шампионата.

В последните мачове от групата на 12 февруари догодина България посреща Сърбия, като преди това на 9 февруари сръбкините ще бъдат домакини на Хърватия.

За Евробаскет 2023 за жени ще се класират победителите в десетте квалификационни групи, както и четири от най-добрите втори отбори, но без тези от групи F и I. Домакините Словения и Израел се класират директно за първенството.

България стартира мача във Вуковар със серия от 5:0, но домакините бързо обърнаха до 8:5 в своя полза. Равностойната игра продължи, а с добри изяви на Цветомира Наумова и Карина Константинова националките имаха аванс от 5 точки в края на първата четвърт при 29:24. Баскетболистките на Хърватия изравниха при 33:33, но Борислава Христова, Ива Костова и Карина Константинова отбелязаха за преднина от 38:37 за България в средата на втората част. В последните три минути на първото полувреме обаче националките не отбелязаха кош, допуснаха съперникът да реализира 7 безответни точки и да поведе с 51:42 на почивката. 

Хърватките задържаха инициативата в третата четвърт и увеличиха преднината си до 15 точки в един момент, като преди последните 10 минути резултатът бе 67:56. Най-голямата разлика в мача достигна 19 точки в полза на домакините.

Борислава Христова бе най-полезна за националния тим на България с 20 точки, 9 борби и 6 асистенции. Александра Петрова завърши с 11 точки и 5 борби, Гергана Иванова отбеляза 10 точки, Ива Костова вкара 9, а Карина Константинова – 7.

За домакините с 27 точки и 10 борби се отличи Ана-Мария Бегич.