Националният ни отбор по баскетбол се класира за полуфиналите на европейските квалификации. Нашите победиха Исландия с 81:79 като гости в Рейкявик в последния си мач в кампанията за Европейското първенство през 2015 година. По този начин „трикольорите“ спечелиха първото място в група „А“ и на полуфиналите в квалификациите ще играят срещу първенеца в група „С“ - Австрия или Швейцария. Тити Папазов и компания се изложиха преди няколко дни и загубиха от Румъния насред Варна. След много обрати обаче те компенсираха гафа си и отиват в следващата фаза.

На 7 август победихме исландците с 88:59 във Варна, но тази вечер драмата беше пълна. Само дни след резила срещу румънците четата на Папазов беше на път да повтори излагацията и то срещу "колос" като скандинавците. Нашите отново показаха, че нищо стара не е забравено и нищо ново не е научено.

Започнаха доста сковано и след отлични атаки на Сигурдарсон и Ермолински домакините дръпнаха с 8:2. С две поредни тройки Вилхамсон наказа гостите за 14:5, преди Папазов да вземе прекъсване. Несериозната игра на България продължи, а тактиката на исландците им носеше успех. До края на първото полувреме „лъвовете” се доближиха само на точка от Исландия след серия от наказателни удари, но секунди преди паузата нови глупави грешки в защита позволиха на Ермолински и Стефансон да ни наказат за 41:33 в полза на домакините. “Конското”, което им дръпнаха треньорите явно даде резултат и българите излязоха преобразени.

Силно заигра Аврамов, който с две поредни тройки ни върна в играта. 3:30 минути преди края на третата част Калоян Иванов вкара кош и фаул и нашите поведоха за първи път в мача – 50:49. До края на третия период разликата се увеличи след два коша на Веско Веселинов и забивка на Лилов – 60:55. Надмощието на гостите продължи, но исландците методично реализираха почти всички свои атаки. 4 минути преди края невероятна тройка изведе домакините напред в резултата – 73:72. Папазов веднага поиска прекъсване и после веднага върнахме коша за 74:73. Идиотските гафове в защитата ни продължиха и исландците бяха на крачка от обрата. С опит и малко късмет българите успяха да измъкнат победата с 81:79, а с това и визата за следващия етап от квалификациите.

Най-резултатни за нашите бяха братята Деян и Калоян Иванови, които вкараха съответно по 19 и 14 точки, като втория добави към сметката си и 14 борби, а Божидар Аврамов и Павел Иванов приключиха с по 9 точки. За домакините Йон Стефансон наниза 32 точки, а Павел Ермолински и Якоб Сигурдарсон добавиха съответно по 15 и 12 точки.

Изключително неприятно впечатление направи поведението на близнаците. По време на последното прекъсване те си позволиха да се нахвърлят върху Тити Папазов, който се опитваше да се скара плахо заради поредното изпускане на Стефансон. "Айде стига вече, бе! Разбрахме", разкрещяха се Иванови. Треньорът се сконфузи, както и цялата скамейка.



Исландия – България 79:81

Исландия: Бярингсон 2, Палсон 4, Стефансон 32, Сигурдарсон 12, Ермолинский 15, Бьорнсон, Трофасон, Хермансон, Карасон, Натаниелсон, Вилямсон 8, Гунарсон 6
Треньор: Петер Йоквист

България: Иван Лилов 6, Бранко Миркович 15, Чавдар Костов, Деян Иванов 19, Калоян Иванов 14, Божидар Аврамов 9, Александър Янев 3, Павел Иванов 9, Николай Върбанов 2, Веселин Веселинов 4, Христо Захариев, Мартин Дурчев
Треньор: Константин Папазов

-----------------------------------------------------

ФОРМАТ
Четири квалификационни групи – три с по три отбора и една от четири тима. Четирите победители от групите се класират за полуфинал. Полуфиналистите се подреждат след изчисление на коефициенти от ФИБА Европа и играят първия срещу четвъртия и втория срещу третия на разменено гостуване. Победителите се класират на финал, отново в два мача. Крайният победител от квалификациите се КЛАСИРА ДИРЕКТНО за Европейското първенство през 2015 година. Останалите отбори, извън победителя, играят квалификации догодина с част от отборите, които участват на Европейското в Словения от 4 до 22 септември. Ако България спечели групата, на полуфинал ще играе срещу победителя от група "С", в която са Австрия, Швейцария, Люксембург и Дания.