България срази Чехия със 79:70 (23:21, 21:9, 11:17, 23:23) в пълната зала “Арена Ботевград” и записа първа победа в група F на квалификациите за баскетболния Мондиал при мъжете през 2023 година.

Двата тима се срещат още веднъж в неделя в мач, който може да реши изхода от групата, а разликата от 9 точки също ще играе роля в позициите, при евентуално равенство в победите накрая.

Емил Стоилов реализира първите шест точки за нашите, които взеха добър аванс при 17:11, възползвайки се и от слабата стрелба на противника. След средата ѝ двата състава си размениха основно тройки, като две поред за България за втори път в мача дадоха стабилна преднина на нашите. Пет тройки за тях само във втората част ги изстреляха напред на почивката - 44:30.

Чехия реагира през второто полувреме и направи серия от 7-0, за да скъси дистанцията, а в средата на третата част тя бе само три точки. С първия кош за финалния период - тройка на Станимир Маринов, разликата пак стана двуцифрена.

Около три минути преди финалната сирена, нещата вече изглеждаха безнадеждни за Чехия и сигурни за България, а шестата тройка на Дий Бост като че ли сложи край на интригата. Той завърши с 24 точки и 6 асистенции. Чавдар Костов вкара 11 точки и овладя 9 борби, а 12 точки добави Александър Янев, докато 11 реализира Станимир Маринов. Войчех Хрубан отбеляза 21 пункта за Чехия.

С първия си успех “лъвовете” се изкачиха на третото място във временното класиране на групата с баланс от 1 победа и 2 загуби на сметката си. Последен остава тимът на Чехия с 0-2, докато първи и втори са Литва и Босна и Херцеговина с по 2-0. След три дни България и Чехия отново ще премерят сили, но този път в чешкия град Пардубице.