Мъжкият национален отбор на България по баскетбол победи Кипър със 75:66 (16:8, 17:13, 24:27, 18:18) при гостуването си в "Елефтерия Спортс Арена" в Никозия и се завърна на победния път след грешната стъпка, която направиха преди три дни срещу тима на Португалия.

Следващият двубой на българския отбор ще се проведе на 23 февруари 2023г. срещу Румъния. Три дни по-късно е и ключовият сблъсък срещу Португалия, след края на който може да бъде решена битката за първото място в крайното класиране.

Днес българският тим влезе като абсолютен фаворит в мача и съвсем според очакванията достигна до аванс от цели 20 точки при 41:21, но от средата на третата четвърт нататък двубоят се превърна в доста труден за момчетата на Барчовски. 

Няколко поредни тройки на капитана на Кипър Никос Стилиану стопиха дистанцията до 10 точки, а в последната четвърт домакините дори затегнаха толкова обръча, че бяха много близо до това да смъкнат изоставането си до едно притежание. Важен чадър и след това ключова стрелба на Павлин Иванов в края успя да спаси "лъвовете" от набезите на съперника.

Павлин Иванов беше най-резултатен за България с 14 точки и 6 борби, Чавдар Костов реализира 12 точки плюс 7 борби, а Андрей Иванов се отличи с дабъл-дабъл от 12 точки и 11 овладени топки.