Българският национален отбор по баскетбол попадна в група “C” на квалификациите за Евробаскет 2011 в Литва. Нашите ще имат за съперници Полша, Белгия, Португалия и Грузия. Мачовете стартират на 2 август и завършват на 29-и същия месец.

В момента отборът продължава да няма треньор, след като Пини Гершон се отказа.

През тази година за виза за участие на най-големия форум на Стария континент ще спорят единствено държавите, които няма да играят на предстоящото Световно първенство в Турция, което стартира през август. Това означава, че квалифиакциите пропускат Испания, Сърбия, Гърция, Словения, Хърватия, Франция, Турция, Русия, Германия и домакинът Литва, които се класират директно.

Петнайсетте тима ще бъдат разделени в три групи по 5, като ще играят срещи на разменено гостуване. Директно ще се класират отборите заели първи места и двата най-добри втори тима в групите. Оставащите 10 ще играят допълнителни квалификации за последното място за Европейското, които ще се проведат през лятото на 2011 година.

Първите 6 от тях ще бъдат разделени в групи по 3 отбора, които ще спорят за последната виза за Евробаскет, докато останалите ще се стремят да запазят мястото си в Дивизия А.

През тази година квалификациите при мъжете започват на 2 август, като останалите дати на мачовете са съответно на 5-и, 8-и, 11-и, 14-и, 17-и, 20-и, 23-и, 26-и и 29 август./БЛИЦ