България спечели сребърните медали на първото световно първенство за юноши в новата дисциплина на ФИБА 3х3. Нашите национали, водени от треньора Тина Димитрова, отстъпиха във финала на Нова Зеландия след драматичен сблъсък и крайното 18:19.

Българският отбор направи впечатляващо световно първенство, като приключи само с две поражения и записа престижни победи над САЩ, Хърватия и на два пъти Русия, вторият път на 1/4-финал.

Юношите в състав Павлин Иванов, Тенчо Тенчев, Димитър Димитров и Алекс Симеонов, разгромиха на полуфинал връстниците си от Естония и имаха всички шансове да триумфират като крайни победители. Те обаче влязоха във финала с контузия на Симеонов и болежки на Павлин Иванов, а след напускането на Митко Димитров за натрупани лични нарушения, задачата им срещу мощния отбор на Нова Зеландия се оказа изключително тежка.

Въпреки всичко българският състав получи похвалите на всички в панаирния комплекс в Римини, като наградите на медалистите бяха връчени от италианската легенда Дино Менегин. В залата, за да поздрави момчетата бе и президентът на БФБ Георги Глушков, както и Коста Илиев – отговорника на ФИБА за дисциплината 3х3.

България все пак зае първото място в едно от индивидуалните състезания – Тенчо Тенчев спечели конкурса за тройки. Четирима от юношите играли на световното бяха в основата на спечелването на европейското първенство Дивизия Б за 18-годишни и промоцията им в Дивизия А./БЛИЦ