Бостън Селтикс се доближи на една победа от спечелване на титлата в НБА, след като победи Далас Маверикс със 106:99 като гост и поведе с 3:0 във финалния плейоф.

След равностойно първо полувреме, завършило с една точка аванс за домакините, „келтите“ направиха изключително силна трета четвърт, която спечелиха с 16 точки разлика. В последния период Бостън първо стигна до преднина от 21 точки, но след това едва не я пропиля.

Селтикс беше без един от най-добрите си играчи в първите два мача от серията, след като Кристапс Порзингис отпадна преди третата среща заради контузия на глезена. Това се отрази на играта на отбора в началото на мача и Далас успя да поведе с 22:9, но след това гостите почти наваксаха пасива до края на първата четвърт.

Джейсън Тейтъм наниза 31 точки за победата на Бостън, а Джейлън Браун добави 30. Кайри Ървинг от Далас става най-резултатният играч в мача – 35 точки. Лука Дончич завърши с 27 за домакините. Четири минути преди края словенецът беше отстранен от игра заради натрупани лични нарушения. Това му се случва за първи път от началото на сезона.

Четвъртият мач от серията отново ще се играе в Далас на 15 юни от 3:30 часа рано сутринта българско време. При победа Бостън ще спечели първата си титла от 2008 г. насам и общо 18-а в историята си, с което ще излезе еднолично на първото място в класацията по спечелени шампионати в НБА (в момента "келтите" и Лос Анджелис Лейкърс имат по 17).

Ако успеят да обърнат серията и да ликуват с титлата, Лука Дончич и съотборниците му от Маверикс може да пренапишат историята. До момента няма отбор, който да е изоставал с 0:3 на финала и да е ставал шампион. Откакто е въведена серията за четири победи от седем мача, само веднъж е имало случай отбор да стигне до седми двубой, след като е загубил първите три срещи. Това се случва през 1951 г., когато Ню Йорк Никс изостава с 0:3 и изравнява за 3:3, но не успява да спре Рочестър Роялс (в момента Сакраменто Кингс) да спечели титлата.