Лукойл Академик приема "Левски" днес от 18:00 часа в последен пети мач от финалната фаза в първенството ни по баскетбол. До сега двата тима си размениха по две победи и днес ще бъде определен шампионът. Както е известно, последният двубой ще бъде ръководен от италиански рефери - Роберто Киари, Саверио Ландзарини и Лоренцо Балдини. Дежурен делегат е Ангел Иванов. Той бе комисар и на мач №4 от битката за златото.

Иванов обаче бил едва третата опция за делегат на днешния дуел. Тази отговорност се очакваше да бъде поета или от председателя на Съдийската комисия Стефан Станев, или от неговия заместник Камен Тошев, пише "Преса".

Те отказали наряда в знак на солидарност с подчинените си. Родните арбитри са обидени, че решителната битка за титлата е поверена на чужденци и че това се случва за втори път в плейофите този сезон. Първия път беше при петия полуфинален сблъсък между „Левски“ и Балкан на 19 май, когато бяха ангажирани гърци.

Бойкотът на съдийската комисия не бе потвърден, но и не бе отречен от президента на федерацията Георги Глушков. „За мен нямат значение мотивите за отказ. Важно е, че делегат на мача ще бъде българин. Тепърва всеки ще си носи последствията от своите постъпки“, коментира единственият българин, играл в НБА.

За чужди съдии във финала настоя ръководството на „Левски“, което ще покрие и разходите от по 500 евро на човек. Италианската централа се съгласи да уреди свои хора на три пъти по-нисък хонорар покрай приятелството между Глушков и легендата Дино Менегин, който ръководи местната федерация.