Баскетболистка номер 1 за 2008 година Гергана Брънзова е новият капитан на националния отбор на България за жени. Това бе обявено на специална пресконференция на БФБаскетбол. Брънзова днес научи официално, че ще носи капитанската лента, което за нея "е огромна чест".

"Причината, поради която съм тук е, че аз съм българка. За мен е чест да бъда капитан на отбора и да играя за България. Надявам се да оправдая доверието към мен. Въпросът е, че трябва да успеем да вдигнем баскетбола, да бъде на ниво отново, за да сме от елитните европейски страни. Ще дам най-доброто от себе си, но ще имам нужда от помощ от медиите, от съотборничките си", каза Брънзова.

Според Гергана Брънзова в кариерата й липсва само успех с националния отбор. "Нещото, което липсва в моята кариера е наистина успех с националния отбор. Това е и причината, поради която постоянно се връщам тук. През февруари, когато дойдох да получа наградата си за баскетболистка на годината бях обявила, че може би ще се сложа край на кариерата си с националния отбор, но ето, че промених решението си. Реших да се върна, защото смятам, че е едно много добро начало и отбора има потенциал", завърши по-малката от сестрите Брънзови.

Първият лагер на женския национален отбор с новия селекционер ще бъде в София от 18 до 26 май, след което ще се изиграят три контролни срещи срещу Словакия и Израел в Нитра (Словакия) на 28, 29 и 30 май.

Поканените състезателки са : Гергана Брънзова, Евелина Гунева, Милена Томова, Екатерина Димитрова, Роксана Йорданова, Жаклин Златанова, Радмила Нешева, Мария Цанкова, Веселка Тодорова, Радостина Димитрова, Лиляна Илиева. На 20 май се включват: Димана Георгиева, Нели Пашева и Ралица Нанева и жени до 20 г.- Христина Иванова, Стефка Митева и Стефка Николова.