Баскетболна България с тъга се сбогува с една от легендите си. На 88-годишна възраст днес ни напусна Кръстина Гьошева, съобщават от родната федерация.

Тя е родена на 7 юли 1932 г. в Перущица. Първото й спортно увлечение е леката атлетика, но името й остава записано със златни букви в златните страници на българския баскетбол.

Два пъти е световна шампионка (1954, 1961 г.), носителка на пълна колекция от медали от европейски първенства - златен, сребърен и бронзов, две титли от универсиади; два пъти обявявана за най-добър защитник на континента, два пъти е включена в символичния отбор на Европа и един път – в  на света. Тя е героят на отбора на България, като изравнява във финала на Европейското първенство със СССР в Москва през 1958 г. и праща мача в продължение, което тимът ни печели.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

За 21 години играе над 170 срещи за националния отбор. Завършва деветия випуск на ВИФ, където остава като преподавател до пенсионирането си през 1988 г., като преди това става доцент и защитава докторат на тема по любимия си спорт. Била е заместник председател на БФБаскетбол, а също - експерт на Европейската и Световната женски комисии на FIBA в продължение на 10 години.

Носителка е на орден "Кирил и Методий", II степен. Почетен гражданин на Перущица.

Една от прочутите й фрази бе: "Няма голям и малък мач! Всеки се играе като за последен! Един спортист не се ли раздава напълно на подиума, той може да бъде само спаринг-партньор. Затова нека не говорим за звездни мигове."

Постижения на Кръстина Гьошева като баскетболистка от националния отбор:
1952 - Европейско първенство в Москва - 4 място;
1954 - Европейско първенство в Белград - 3 място (бронзов медал);
1958 - Европейско първенство в Лодз, Полша - 1-во място и златен медал;
1959 - Световно първенство в Москва - 2 място (сребърен медал);
1960 - Европейско първенство в София - 2 място (сребърен медал);
1961 - Универсиада в София - 1 място (златен медал).



Агенция БЛИЦ изказва своите съболезнования на близките и роднините на Кръстина Гьошева!