Евроинс Черно море се класира на финала на баскетболното първенство, след като в решителен пети полуфинален плейоф се наложи със 71:70 над Левски в изключително драматичен мач. Така "моряците" ще спорят за титлата с Лукойл Академик.

Драмата настъпи 4,2 секунди преди края, когато гостите вкараха кош чрез Александър Янев, с което и спечелиха мача, обръщайки серията от 0:2 до 3:2 победи.

От своя страна носителят на националната купа Левски, който бе наблюдаван от изпълнителния директор на футболния клуб Даниел Боримиров, както и от наставника Емил Велев, пропиля 14 точки преднина в четвъртата част и се сбогува с мечтата си да спори със "студентите" за титлата.Двубоят започна равностойно с честа смяна на водачеството. Домакините дръпнаха с 37:29 малко повече от две минути преди края на втората четвърт, но варненци успяха да съкратят пасива си до 36:39 на почивката.

Левски водеше през цялата трета част, а след серия от осем безответни точки за три минути и половина в началото на последната четвърт "сините" дръпнаха с 64:50 и изглеждаха сигурно победители. В следващите пет минути обаче домакините играха изключително слабо и след множество грешки допуснаха обрат след серия от 19:1 точки за съперника.

Левски все пак успя да стигне до обрат след тройка на Арнас Казлаускас 18,4 секунди преди края за 70:69. В ответната атака Кори МакИнтош пропусна под коша, но Янев овладя отскочилата от ринга топка и отблизо не сгреши за крайното 71:70 за Черно море.

Левски имаше последен шанс, но Чарлс Джоунс пропусна със сирената от дистанция. Най-полезен за победителите беше МакИнтош с 21 точки и 6 асистенции. Янев завърши с 12 точки и 8 борби, а Юлиян Радионов добави 11 точки. За "сините" най-добре се представи Стефан Георгиев с 24 точки и 6 борби. Хол завърши с 12 точки и 4 асистенции, а Джоунс остана с 9 точки и 5 борби.