Президентът на българската федерация по баскетбол Георги Глушков става днес на 58 години. Той е роден на 10 януари 1960 година в Трявна. Първоначално учи в родния си град, а след това в Ямбол. На 17 години вече е национален състезател, а в средата на 80-те години на миналия век се нарежда сред петимата най-добри баскетболисти на Европа.

Привлича вниманието на американския баскетболен отбор Финикс Сънс и на 25 септември 1985 година става първият играч от Източна Европа в НБА. В САЩ събитието е отбелязано със специален комплект за журналисти, който съдържа история на България и разговорник на български език. Там обаче Глушков остава само един сезон и е отпратен обратно към Европа. По-късно играе в Италия, Испания и за Академик Варна.

В кариерата си Глушков е изиграл общо над 1000 мача, от които над 250 в националния отбор на България. С него той участва на четири европейски първенства - през 1977 (6-о място), 1985 (6-о място), 1989 (7-о място) и 1991 (8-о място). След приключването на баскетболната си кариера Георги Глушков продължи дейно да помага на българския баскетбол. От 2009 година работи за каузата на Българската федерация по баскетбол, първо като мениджър развитие, след това като изпълнителен директор, а от 2011 година е президент.

Екипът на агенция БЛИЦ честити рождения ден на Георги Глушков. Пожелаваме ви много здраве, късмет и успехи.