Денвър Нъгетс победи Лос Анджелис Лейкърс като гост със 113:111 и по този начин спечели титлата в Западната Конференция след 4:0 в серията. Това означава, че за първи път в историята си „златните буци“ ще играят на финал в НБА. Денвър влиза в Лигата при разширяване на броя на участниците през 1976 г.

Нъгетс изоставаше с 15 точки на полувремето, но след това последва много силна трета четвърт, спечелена с 36:16. Звездата на „златните буци“ Никола Йокич блесна с трипъл-дабъл за успеха – 30 точки, 14 борби и 13 асистенции, с което стана най-полезен играч в серията.

Джамал Мъри добави 25 точки за Денвър, Аарън Гордън реализира 22, Майкъл Портър-джуниър отбеляза 15, а Кентейвиъс Колдуел-Поуп завърши с 13.

Леброн Джеймс стана най-резултатният играч в мача. 38-годишното крило на Лейкърс завърши с 40 точки, 10 борби и 9 асистенции, след като игра без смяна почти през целия мач. Получи почивка само за 4 секунди. В последната атака той можеше да прати мача в продължение, но атаката му към коша беше спряна от Аарън Гордън и Джамал Мъри.

Крал Леброн стана най-възрастният играч в историята на НБА, вкарал 40 точки в плейофен мач. Според информации от американските медии, има голяма вероятност това да е бил последният мач в кариерата на Леброн Джеймс, тъй като обмисля пенсиониране.

„Имам много за какво да мисля...“, беше краткият и многозначителен коментар на звездата след загубата на Лос Анджелис Лейкърс.

На финала за титлата на НБА Денвър Нъгетс ще играе с победителя от серията между Маями Хийт и Бостън Селтикс, където „горещите“ водят с 3:0 в серията.