НБА ще има нов шампион, след като миналогодишният първенец Милуоки Бъкс беше елиминиран от Бостън Селтикс на полуфиналите на Източната Конференция. „Келтите“ спечелиха решителния седми мач от серията със 109:81 и така продължиха напред с общ резултат 4:3. Съперник на Бостън във финала на Изток ще бъде Маями Хийт.

Грант Уилямс се отличи с 27 точки за победата са Селтикс, а Джейсън Тейтъм добави 23. Звездата на Милуоки Янис Адетокумбо остана на крачка от трипъл дабъл – 25 точки, 20 борби и 9 асистенции. Това обаче се оказа недостатъчно за „елените“ да продължат защитата на титлата си. Не помогна и силното представяне на Джру Холидей, вкарал 21 точки за миналогодишния първенец.

Лидерът от редовния сезон Финикс Сънс също отпадна от битката за титлата. „Слънцата“ загубиха полуфиналите на Западната Конференция след поражение с 90:123 от Далас Маверикс и общ резултат в серията 3:4. Съперник на тима от Тексас във финалната серия на Запад ще бъде Голдън Стейт Уориърс.

Лука Дончич беше над всички за успеха на Далас и завърши с 35 точки, 10 борби и 4 асистенции. Спенсър Динуиди добави 30 точки, а Джейлън Брънсън помогна с 24. Камерън Джонсън беше най-резултатен за Финикс – 12 точки. Девид Букър завърши с 11 за „слънцата“, а Крис Пол и Ишмаил Уейнрайт вкараха по 10.