Българските баскетболисти Деян и Калоян Иванови ще сменят клубовете си и ще играят в други отбори през следващия сезон. Това те обявиха на пресконференция във Варна.

"Със сигурност няма да играя в Италия, предполагам, че през следващия сезон ще играя на изток", коментира Деян Иванов. Той допълни, че има оферти към него и е близко до сключване на договор.

Калоян Иванов посочи, че има договор за още една година с Аликанте, но той вероятно няма да се изпълни. Причината за това е, че клубът има сериозни финансови проблеми и на три пъти през сезона е бил пред закриване. "Въпрос на време е клубът да обяви фалит", посочи състезателят.

Калоян призна, че през февруари е водил разговори с друг испански отбор, но оттогава не са разговаряли. По думите на баскетболиста е възможно да играе в отбор от Русия.

"Ако финансовите оферти на руски и испански клуб са близки съм склонен да прежаля пари и да остана в Испания", категоричен бе Калоян.

Двамата баскетболисти коментираха и темата с неучастието им в националния отбор през това лято.

"Националният отбор е мястото, където сме се развивали дълги години, играем без почивка през лятото 10 години, което се отразява на физиката ни", каза Калоян Иванов. Той допълни, че двамата с брат му вече не са толкова млади и са натрупали умора и травми.

"Искаме да се възстановим през лятото, за да продължим да се развиваме в клубовете си", каза Калоян, цитиран от БТА. Той призна, че има травми в ахилесите и му е необходима почивка за възстановяване.

"Няма бойкот както се говори, в отлични отношения сме с ръководството и треньора", заяви Деян Иванов допълни, че според него и брат му групата, в която е България е преодолима и по тази причина двамата са взели решението да почиват през лятото.

Според него има голяма възможност националният ни отбор да се пребори за участие на Евро 2013. Деян смята, че България ще се бори за второто място в групата заедно с Люксембург, Азербайджан и Швеция.

Заместник председателят на баскетболен клуб Черно море Симеон Варчев пък съобщи, че благодарение на финансовата помощ на близнаците в момента във Варна се провеждат финалите на държавното първенство старша възраст.

"Ако не бяха Калоян и Деян щяхме да откажем домакинството и нямаше да участваме във финалите", каза специалистът. По думите му провеждането на турнира струва 7000 лева, осигурени от двамата възпитаници на варненската школа.