Баскетболният Дунав Еконт привлече защитник №1 на националния отбор на Беларус Наталия Ануфриенка. В тима от Русе 174-сантиметровият гард трябва да замести отказалата нов договор Вероника Бортелова, информира Sportline. Чехкинята бе желана в състава на Георги Божков, но отхвърли предложението, защото целта й е да се установи в родината си.

24-годишната Ануфриенка е бронзова медалистка от Евро`07 в Италия с Беларус, където в девет мача записва средно 4,4 точки, 1,6 борби и 1,1 асистенции в дебюта си на голямо първенство (б.а. - тогава Наталия е едва на 22 години). След изявите си на Апенините специалистите единодушно я определят за сензацията в редиците на Беларус, защото никой не е очаквал такъв кураж и мъдро ръководене от толкова младо момиче, без какъвто и да е международен опит. Играе еднакво добре на позиция "1" и на позиция "2".

Чужденката участва и на олимпийските игри в Пекин'08: 5,0 точки, 2,5 борби, 1,0 асистенции в два двубоя. На шампионата на Стария континент това лято в Рига, Беларус заема четвъртото място в крайното класиране, а Ануфриенка завършва с 5,2 точки, 1,2 борби, 1,2 откраднати топки и 1,1 асистенции в девет срещи в латвийската столица.

Наталия Ануфриенка е възпитаничка на Олимпия Гродно в родината си, където играе до края на миналия сезон 2008/2009 и никога преди не е излизала зад граница. Трансферът в Дунав е първият за гарда в чужбина. В последната година в Гродно има средно по 16,2 точки, 6,2 борби, 3,9 асистенции в 16 мача. /БЛИЦ