Две български дербита ще бъдат в основата на програмата на третия кръг в Балканската лига, предвиден за днес. В Самоков Рилски спортист приема Черно море в група "А" на регионалното състезание, а срещата започва точно в 17:30 часа и ще бъде предавана по БНТ Сат за всички, които няма да имат възможност да присъстват в зала "Арена Самоков".

Възпитаниците на Александър Тодоров търсят първа победа в турнира след като миналата седмица срещата с Металац Валево бе отложена по искане на сръбския тим заради заблояване на повечето им състезатели. Рилски спортист има до този момент само един изигран мач като гост на Работнички в Скопие, където малко не достигна на "скиорите" да си тръгнат с победа. Нуждата от победа за баскетболистите от Самоков се засилва от факта, че те загубиха като домакини дербито срещу Балкан в родната Национална лига и успех срещу Черно море ще е повече от желан.

Гостите от Варна пък ще търсят прекъсване на серията от две поредни загуби, които инкасираха миналата седмица като гости на Газ Метан в Румъния и Ямбол в НБЛ. Като изключим предсезонните игри, до този момент "моряците" нямат постигната победа извън Варна в официален мач.

Рилски спортист и Черно море вече играха веднъж през този сезон. Мачът преди 17 дни бе доста интересен и оспорван, а победа с 85:83 постигна отборът от Самоков, пише bulgarianbasket. Варненци дори имаха шанса да докарат мача до продължение, но добавката на латвиеца Павел Веселовс не порази целта.

Половин час по-късно (от 18:00) в Плевен Спартак ще играе своя трети мач като домакин в турнира на Балканската лига, а този път съперник ще бъде друг български представител в тази група "В" – Левски. Двата отбора са с идентичен актив – по една победа и една загуба. ОКК Белград се оказа непреодолим тим и за Спартак, и за Левски до този момент. Сърбите първо биха в Плевен с кош в последната секунда, а миналата сряда сториха това и с Левски, макар и след продължение.

Левски и Спартак Плевен се срещнаха на предсезонния турнир в Ямбол (95:80 за "сините"), но този сблъсък в зала "Балканстрой" ще бъде първи официален за сезон 2009/10. Домакините изиграха силен мач през уикенда срещу Лукойл Академик, въпреки отсъствието на Хриси Димитров, но не успяха да нанесат първо поражение на шампионите за тази година. Левски от своя страна загряха за този мач в Плевен със сравнително лесен успех като гости в Бургас срещу Черноморец.

Освен тези два мача с изцяло български тимове в тях, ще се изиграят още три срещи в Балканската лига тази вечер. Ловчен е домакин на Металац Валево, ОКК Белград на Стяуа и Фени Индустри на Морнар. /БЛИЦ