Два мача остават на мъжкият национален отбор на България – един като домакин на Сърбия и един като гост на Италия, съобщава bulgarianbasket.com. До този момент те имат положителен актив от 4 победи и 2 загуби. Ето какво може да се случи в зависимост от изхода на останалите два двубоя до края на националния ни тим:

Вариант А
При актив от 6 победи и 2 загуби (две победи до края)
-100 % класиране за Евробаскет 2009. С такъв актив няма да има нито един от останалите втори отбори в другите групи. Нещо повече, ако направим две победи и бием Сърбия с повече от 10 точки, ще се класираме на първо място в крайното класиране.

Вариант B
При актив от 5 победи и 3 загуби (една победа до края)
-При този вече положителен актив шансовете ни за класиране като един от най-добрите втори отбори се увеличават. Най-големият плюс в тази ситуация е, че няма да бъдем зависими от кошовата разлика. Тя в случая няма да има значение, тъй като не може да има равенство по първия показател, който се гледа, а именно съотношение победи-загуби с вторите отбори от другите групи. Но и в тази ситуация трябва да разчитаме да има втори отбор с актив от 3-3. Просто, защото 4-2 (коеф. 2.000) е повече от 5-3 (коеф. 1.667) и няма да ни стигне. Така, че една победа не ни стига на 100 %, зависими сме от другите три групи.

Вариант C
При актив от 4 победи и 4 загуби (без победа до края)
В тази ситуация ще разчитаме изходите от други два важни за нас двубоя в групата да бъдат съответно:
- Италия да загуби във Финландия в събота и Сърбия да победи Финландия у дома следващата сряда.
При това положение ставаме твърдо втори в групата и ще се борим по коефициент с останалите отбори, заели втори места в другите три групи. Три от четирите втори места ще се класират за Евробаскет 2009. Шансовете ни са, ако вторите места в другите групи имат актив 3-3 и съответно по-лоша кошова разлика от нас. Досега сме + 42 в това отношение. /БЛИЦ