Единственият българин, играл в Реал (Мадрид), е взел решение да прекрати кариерата си. На 39 години една от емблемите на българския баскетбол през XXI век – Филип Виденов, има намерение да окачи кецовете в края на месеца, пише „Тема Спорт“.

Бившият капитан на националния ни отбор ще опита да влезе в политиката и е амбициран да помогне за съживяването на спорта в родния си град Русе. Той е сред кандидатите за общински съветник в предстоящите местни избори на 27 октомври.

„На практика може да се каже, че съм спрял със спорта. Все още не е окончателно, защото не се знае какво ще се случи на изборите. Но в общи линии това е решението. Разбира се, можа и да се върна един ден, но към момента смятам, че това е нещото, което искам да правя. И вярвам, че мога да помогна. Не искам да стоя отстрани и като останалите да говоря как нищо не се прави. Затова ще се опитам да променя това. Истината е, че спортът в Русе не е в добро състояние и нещо трябва да се направи. Нямам какво да губя, мога само да помогна и това възнамерявам да направя“, коментира Виденов.

Бившият национал признава, че е имал предложение да продължи кариерата си в Иран, но е отклонил офертата.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

„Прецених, че е по-добре за моето семейство да съм тук, в България. Условията не бяха толкова впечатляващи както едно време, когато играех в Иран. Ситуацията там е по-сложна. Семейството ми е тук в Русе, така че за мен това е най-добрият вариант – да работя в името на спорта за града и да се опитам да направя така, че да дойдат по-хубави дни тук, при нас“, допълни баскетболистът.

Филип Виденов игра за последно за Берое в родното първенство през 2018 г. Гардът завърши магистърска степен по спортна администрация към ФИБА по проекта TIME-OUT. Богата му кариера премина през Нанси (Фр), испанските Каха Сан Фернандо, Реал (Мадрид), Гранада, Цървена звезда, полския Проком (Гдиня) и други. Виденов стана шампион на Полша през 2011 г. и игра в Мача на звездите на Турция през 2006-а. Спечели титлата на България за 2016 г. с Лукойл Академик.