Германската легенда на НБА Дирк Новицки изигра последния си домакински мач в Лигата и обяви края на кариерата си. Това стана при победата на Далас Маверикс със 120:109 над Финикс Сънс, при която той вкара 30 точки за 33 минути на терена. След края на мача 40-годишният немец с просълзени очи се сбогува с феновете на тексаския тим.

„Това беше последният ми мач в нашата зала. Преживях чудесни години в Далас. Благодаря на моите съотборници, служителите на клуба и феновете, които винаги са ме подкрепяли. Оценявам това“, обяви Новицки.

До този момент баскетболистът не беше разкривал намеренията си за прекратяване на кариерата. Той винаги беше оставял отворена темата и постоянно предизвикваше коментари, че може да продължи договора си.

През този сезон Маверикс не успя да се класира за плейофите. Последният мач на тима от редовния сезон ще се играе тази нощ, когато е гостуването в Сан Антонио.

Дирк Новицки дебютира в НБА през 1998 година и през всичките 21 години е носил екипа само на Далас Маверикс. Той е рекордьор на Лигата по брой сезони, прекарани в един клуб. През 2007 година е избран за най-полезен играч на шампионата, а през 2011 година извежда тексаския тим до шампионската титла и става MVP на финалната серия.

След края на последния си домакински мач в НБА германецът беше почетен със светлинно шоу в залата. На мача присъстваха легендите на баскетбола Лари Бърд, Скоти Пипън, Чарлз Баркли, Шон Кемп и Детлеф Шремпф, които Новицки винаги е определял като свои идоли и модели за подражание.

„Благодаря ти, благодаря ти, благодаря ти! Няма да има друг като теб. Ще ти направим най-голямата статуя за всички времена“, обеща собственикът на Маверикс Марк Кюбан.