Баскетболистите на Левски победиха драматично домакините от Балкан (Ботевград) със 74:73 и за пети пореден път се класира за финала в турнира за Купата на България. "Сините" ще се изправят срещу действащия носител на трофея Рилски спортист в понеделник.

Вторият полуфинал бе помрачен от скандални сцени в края и бой между фенове на домакините и "сините", което доведе до прекъсване на срещата 48 секунди преди финалната сирена. Изчакваше се дори пристигането на полиция и ако такава не бе пристигнала, залата трябваше да бъде изпразнена.

Почти цялата първа четвърт вървеше кош за кош, без никой да успее да вземе предимство. Домакините обаче правеха повече грешки и след десет минути игра Левски водеше с 21:17.

Балкан отново излезе напред на старта на втория период. След това обаче гостите вкараха 8 безответни точки и дръпнаха с 29:22. Домакините продължаваха да бъркат често, като баскетболистите на Константин Папазов успяваха да се възползват от това и на почивката водеха с 41:34.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Тройка на Венцислав Петков веднага след паузата направи разликата двуцифрена за първи път в мача – 44:34. „Зелените“ бързо свалиха на шест, но малко след това те на практика останаха без Димитър Димитров, който след получено техническо нарушение седна на пейката за четири фаула. Баскетболистите на Небойша Видич значително бяха намалили грешките си в сравнение с първото полувреме и започнаха да топят изоставането си, а преди решителната четвърт Крисчън Джоунс изравни за 53:53.

В заключителната част имаше размени на водачеството, като близо четири минути преди края резултатът бе равен – 62:62, когато Димитров излезе за пет фаула. Балкан дръпна с 68:64 след кошове на Рори и Джоунс, което принуди щабът на гостите да вземе прекъсване. Драмата стана пълна, след като малко повече от минута преди края тройка на Чернокожев възстанови равенството за 70:70. Последва пропуск за домакините, а след това на Дерик Маркс бе отсъдено умишлено нарушение срещу Марио Литъл, който увеличи аванса на тима му за 72:70. Гардът на „зелените“ напусна мача, защото преди това имаше и техническо нарушение.

Емоциите взеха връх, като група фенове се опитаха да нахлуят на терена в опит да потърсят саморазправа със съдиите. След това възникна напрежение и между Небойша Видич и Марио Литъл, в резултат на което и двамата бяха изгонени, както и помощникът на Балкан Преслав Пешев, за да се стигне прекъсването 48 секунди преди края при 74:70 за столичани. Все пак след намесата на полицията мачът бе подновен и Дивон Уошингтън вкара много важна тройка за Балкан при оставащи 21 секунди, с което намали разликата само на точка. Левски не успя да се организира добре в нападение и 8 секунди преди края домакините получиха право на последна атака. Амад Рори обаче направи грешка и победата отиде за "сините". Разправиите продължиха и след срещата, но те бяха потушени.

Марио Литъл бе най-резултатен за победителите с 27 точки, а толкова за домакините реализира Дивон Уошингтън.