Бившите национални състезатели и съперници от сблъсъците между "Левски" и Лукойл Академик – Стефан Георгиев и Георги Давидов, са доброволци в първия дамски 3х3 турнир за Купа „Васил Манченко”, съобщиха организаторите за БЛИЦ.

Турнирът ще се проведе в баскетболната зала „Румен Пейчев” на стадион „Българска армия” на 5 декември – Международния ден на доброволеца, от 13:00 до 15:00. „Нашата задача е, да подпомогнем треньорите на отборите съперници във фазата на елиминациите – до самия финал, да дадем тактически указания и да говорим индивидуално със състезателките преди мачовете”, обясни Стефан Георгиев, бивш капитан и шампион с "Левски" от миналия сезон.

Надпреварата за преходната купа-уникат, изработена от велинградския художник Борис Костов, започва с мачовете между 7 СОУ и Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" (СПГЕ), както и на Националното средно общообразователно училищe (НСОУ) срещу 74-о СОУ В група „А” са 7 СОУ„Свети Седмочисленици”, НСОУ, 74 СОУ „Гоце Делчев”,СПГЕ, а в група „Б” - 131 СОУ, 134 СОУ „Димчо Дебелянов”, Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев” (СГСАГ), 73 СОУ „Владислав Граматик”. Двете надпревари за момчета – през 2013 и 2014 години бяха спечелени от 133 СОУ „А. С. Пушкин”. В дамския и мъжкия турнир участват отбори от различни столични училища.

„Стремежът на общината е да обхване максимален брой училища по този атрактивен спорт", отбеляза г-жа Ирена Димитрова от Столичната община – основен партньор на организаторите за турнира. - "Много разчитаме на семейство Манченко при ангажирането на легендарни баскетболни личности, които винаги са били част от досегашните издания.”

Както при момчетата, така и при момичетата, отборът, който спечели пръв три пъти подред трофея, ще го запази завинаги във витрината си. Купата на победителя и поощрителни награди се предоставят от семейството на Васил Манченко, двукратен участник с националния тим на България по баскетбол в олимпийски игри (1952 и 1956 г.) и на европейски първенства (1953 и 1955) и дългогодишен спортен журналист и коментатор на БНТ.

купа манченко_1.jpg

* Купата-уникат „Васил Манченко”, специално изработена от велинградския художник Борис Костов за І дамски турнир между 8 отбори от столичните училища в петък в залата на стадион „Българска армия” /Снимка: manchenkocup.net