Българската звезда Александър Везенков получи поредно голямо признание за качествата и влиянието си в европейския баскетбол. Сашо бе определен за най-добрия играч в Евролигата в публикуваната днес ранглиста на сайта BasketNews.

Класацията е изготвена на базата на мнението на 39 генерални мениджъри, старши треньори, скаути, играчи, изявяващи се извън Евролигата, екипа на BasketNews и избрани европейски медии. Участниците в изготвянето на класацията са били помолени да оценят играчите според показаното от тях през сезон 2023/2024, актуалното им равнище на игра и очакванията за новия сезон 2024/2025, като се имат предвид тяхната роля, потенциал, физическо състояние и контузии и други значими елементи, свързани с представянето им.

Крилото на Олимпиакос Везенков е посочен за топиграча в най-престижното баскетболно първенство в света след НБА с 27 MVP вота и със 168 точки, което е с 10 точки повече от втория в подреждането Кендрик Нън (гард) от Панатинайкос. Трети е гардът на Монако Майк Джеймс със 156 точки, а Топ 10 допълват Факундо Кампацо, Еди Таварес, Матиас Лесорт, Шейн Ларкин, Уейд Болдуин, Джанан Муса и Никола Миротич.

Друг значим сайт, отразяващ европейския баскетбол - EuroHoops, също отдава дължимото на нашето момче и го поставя в Топ 10, макар и не на челната позиция. В класацията на EuroHoops Везенков е четвърти, а пред него са поставени Кендрик Нън (класиран на първо място), Костас Слукас и Майк Джеймс.

Както е известно, Везенков се завърна това лято в Олимпиакос, след като изкара един сезон в НБА с потника на Сакраменто Кингс. Именно с гръцкия гранд през сезон 2022/2023 българинът стана най-полезен играч (MVP) в Евролигата и достигна до финала на надпреварата, но се размина с трофея след драматичен двубой с Реал (Мадрид).

Новият сезон в Евролигата започва утре, 3 октомври, а Везенков и компания стартират с мач срещу Фенербахче в Истанбул в петък.