Ръководството на Българската федерация по баскетбол и на още 9 европейски страни са подали официален протест срещу политиката на ФИБА Европа. Представители на 10-те централи са стигнали до това споразумение на срещата си в Киев през миналия уикенд и сега са излезли с официално становище. Новината бе съобщена на официалния сайт на Руската федерация по баскетбол.
 
“Изразяваме дълбокото си безпокойство за методите, използвани от някои висши административни лица на ФИБА Европа на последните избори за ръководство на организацията. В резултат на тези манипулации редица водещи национални баскетболни федерации бяха изключени от състава на Бюрото на ФИБА Европа и на практика няма да бъдат представени там през следващите 4 години. По този начин се провокира разделение на европейския баскетбол, а това е опасно за успешното функциониране на ФИБА Европа.”
 
“Призоваваме членовете на Бюрото на ФИБА Европа да се въздържат от вземането на решения, които могат да навредят на централата от административна гледна точка. Считаме за напълно необходимо рязкото разграничение между политическата и изпълнителната власт във ФИБА Европа. Подчертаваме намерението си да действаме съвместно по редица въпроси, касаещи действията и политиката на ФИБА Европа. Ще координираме своите действия с цел да защитим интересите си като пълноправни членове и представляващи потенциал от гледна точка на населението в размер на повече от 300 милиона човека.”
 
“Нашето отношение ще носи конструктивен характер, в основата на което ще лежи принцип на прозрачност и грамотно управление. Основният ни акцент е насочен към оптималното развитие на баскетбола в Европа”, се казва в съобщението, публикувано на Basket.ru. Обръщението е подписано от президентите на федерациите на Армения, Израел, Кипър, Латвия, Русия, Сърбия, Турция и Украйна, както и от генералните секретари на българската и гръцката федерации./БЛИЦ