Турската полиция обяви, че е арестувала поне 10 привърженици на два от най-големите местни тимове – Бешикташ и Галатасарай, след сбиване между феновете по време на баскетболен мач за хора с физически увреждания. Срещата е била прекратена от сълзотворен газ, а на терена са останали счупени инвалидни колички.
 
Привържениците на “черните орли” и “Джим Бом” са били задържани днес, след като полицията е прегледала видео записите от неделния мач. Тогава присъствалите фенове са използвали неприлични думи и са се замеряли с бомбички.
 
Бешикташ и Галатасарай са противници на футболния терен повече повече от столетие. Феновете на двата отбора, и тези на другия гранд – Фенербахче, имат забрана да посещават дербитата по футбол и баскетбол, когато техният тим е гост. Ветото обаче не важи за мачовете в другите спортове, включително по баскетбол за хора с физически увреждания.
 
“Феновете на Бешикташ не трябваше да присъстват на трибуните. Кой ще плати повредите по залата и контузиите на играчите? Щом направиха такива неща на среща между отбори на инвалиди, не знам какво повече мога да очаквам. За мен спортът в страната вече е мъртъв”, заяви треньорът на баскетболния тим на Галатасарай за инвалиди Седан Инчесу.
 
За да овладее напрежението в зала “Ахмед Чомерт”, полицията е използвала сълзотворен газ. Телевизионните кадри показват играчите да крият лицата си със своите фланелки, докато полицаи от специалните части извеждат феновете от залата.
 
Нахлуване на ултрасите на терена причини половинчасово закъснение на мача, а при резултат 31:26 за Галатасарай шест минути преди края на втората част срещата беше прекратена. “Джим Бом” е сред водещите отбори в Европа по баскетбол за инвалиди, като има три титли от евротурнирите за последните четири години.