Фил Джаксън е може би най-великият треньор в историята на баскетбола. Спечелил 11 пъти титлата на НБА с играчи като Майкъл Джордан, Скоти Пипън, Шакил О'Нийл и Коби Брайънт.

Ако някой знае точно разликите и прилите между тези легендарни момчета, това определено е той. На конференция Големия Фил хвърли малко светлина върху работната етика на въпросните състезатели.

"Шак въобще не работеше. Майкъл от своя страна беше в състояние да успее въпреки всички ограничения, които имаше в играта си. Той, например, имаше лоша стрелба. Защитата му също не бе на нужното ниво. Но всичко остана в миналото благодарение на непрестанната му работа по време на тренировки. Кобе видя и разбра това, постави си го като основна цел за постигане и качи баскетбола на едно ново ниво", коментира Джаксън.

След спечелването на три титли с ЛА Лейкърс (2000, 2001, 2002), О'Нийл и Брайънт имаха сериозен спад в представянето си. Според Фил Джаксън причината за това се крие единствено в тях, като личности.

"Шак трябваше да играе, а се правеше на клоун. Това е една от причините за разпада", добави 68-годишният Джаксън.

Заради огромния си ръст Шакил О'Нийл (216 см) се превърна в един от най-популярните баскетболисти в НБА, но среща кретивния и безспорен талант на Брайънт. В края на краищата Кобе надделява и в момента бере плодовете на своята професионална отдаденост на оранжевата топка.