Финландия победи Грузия с 87:73 в мач от група “F” на Европейското първенство по баскетбол. Грузинците отпадат от борбата за класиране сред първите 8 отбора. За да се класират за следващата фаза – четвъртфинал, финландците се нуждаят от задължителна победа срещу Словения утре.

Финландия започна мача много уверено и още от първите минути имаше предимство пред съперника си. След 10 минути на терена скандинавците водеха с 9 точки, но след много добра втора част грузинците намалиха изоставането си на 3 точки. След почивката обаче Финландия успя да запази преднината си и отново да се откъсне напред. До края отборът затвърди победата си, увеличавайки разликата до цели 14 точки.

Голямата разлика в срещата беше в успеваемостта на двата отбора в стрелбата. Въпреки че грузинците имаха 59% в стрелбата за 2 точки, те вкараха едва 4 от 19 опита от тройката. Финландците отстъпваха по този показател, но имаха страхотна стрелба от далечно разстояние – 13/26 и това се оказа решаващо в мача.

Мико Койвисто записа най-много точки за победителите – 14. Още петима баскетболисти за Финландия са с двуцифрен точков актив. По 12 добавиха Тука Коти и Петери Копонен, 11 вкара Кимо Муринен, а с по 10 точки завършиха Шон Хъф и Тему Ранико.

За Грузия Виктор Синикидзе завърши с 16 точки и 9 борби. Гиорги Шермадини добави 13 точки, а Торнике Шенгелия – 12 плюс 6 борби./БЛИЦ