Гардът на Канту Пиетро Арадори се намира в уникална позиция преди квалификациите за Евролигата. Въпреки че е на 23 години, баскетболистът има сериозен опит в турнира, където участва в три сезона и един път игра във Финалната четворка. Сега обаче му предстои участие в квалификациите за надпреварата. Турнирът е четиридневен и само един от осемте отбора ще продължи напред, което напълно нов формат за най-силната баскетболна надпревара в Европа. Преди началото на квалификациите Арадори даде интервю за официалния сайт на Евролигата.
 
- Здравей, Пиетро. През последните два сезона игра във Финалната четворка на Евролигата или се бореше за класиране в нея. Сега имаш ново предизвикателство – трябва да се класираш за редовния сезон. Каква е разликата?
- Разликата е огромна. Класиране за групите ще бъде голям успех за Канту. Знаем, че Евролигата е най-силното състезание на континента и искаме да участваме в него. Искам да се класираме заради отбора, града и феновете. Всеки мач ще бъде битка за нас. Трябва да се фокусираме върху мача с Лукойл Академик и да опитаме да отстраним съперника. Готови сме за битка. Домакини сме и съм сигурен, че и феновете ни ще помогнат.
 
- До началото на квалификационния турнир има няколко дни. Каква е ситуацията в отбора?
- Истината е, че се събрахме заедно едва преди седмица. Някои играчи бяха с националните си отбори и участваха в евроквалификациите за Италия, Израел и Грузия. Една седмица се опознавахме, а сега имаме още няколко дни за усилени тренировки. Имаме добър отбор, в които има интелигентни играчи. Сигурен съм, че ще бъдем готови за мачовете от квалификациите.
 
- За Канту играете повече, отколкото за предишния си тим. Как се справяш с по-голямата отговорност, която имаш?
- Аз съм от този тип играчи, които играят по-силно, когато имат повече задължения. Избрах да играя за Канту не само заради традициите на клуба, но и заради треньора Тринкиери, който много ме харесва. Освен това клубът ми дава възможност да играя в Евролигата. Ще дам най-доброто от себе си, за да постигна тази цел.
 
- В първия си мач играете срещу българския шампион Лукойл Академик. Какво знаете за съперника и от какво се нуждаете, за да победите?
- Познаваме съперника, но все още не се готвим специално за този мач. Преди това имаме мач за Суперкупата на Италия. Сигурен съм, че Лукойл Академик има огромно желание да се класира за Евролигата за първи път. Очаквам труден мач, съперникът да се бори за победата и да даде всичко на терена.
 
- Разузнавали ли сте останалите шест отбора, които ще участват в квалификацията след седмица?
- Все още не, но някои от тях ги познавам добре. Докато бях в Биела играх срещу Нимбурк. Сега отборът им е запазен, имат много талантливи играчи. Според мен УНИКС (Казан) ще бъде най-тежкият опонент. Изградиха добър отбор, с някои от най-добрите играчи в Европа. Ние трябва да вървим стъпка по стъпка. Да мислим за даден съперник, едва след като отстраним предишния.
 
- Много от твоите съотборници играха в Евролигата през миналия сезон. Мотивира ли ви допълнително фактът, че отново може да играете в турнира?
- Не бих казал, но със сигурност имаме опит, който ще ни помогне. Щом си играл в Евролигата, имаш идея колко силен и труден е този турнир. Особено играта на съперниците в защита. Не бива да се предаваш в нито един момент. От финала на миналия сезон научих, че не бива да се отказваш в нито един момент. Олимпиакос не се предаде срещу ЦСКА (Москва) и спечели титлата в последната секунда. Никой не очакваше това. Според мен мотото на Евролигата трябва да бъде: “Не се предавай”.
 
- На 23-годишна възраст имаш зад гърба си три сезона в Евролигата и едно участие във Финалната четворка. Считаш ли се за нещо като ветеран?
- Вижте, аз искам да играя в Евролигата всеки сезон и да играя по-важна роля за отбора си. Обичам европейския баскетбол и неговия стил. Това е моят стил и искам да се състезавам на най-високо ниво.
 
- Квалификациите са на директна елиминация. Какво мислиш за подобен вид мачове?
- Според мен всеки има собствена позиция и подготовка за подобен вид срещи. Моето лично мнение е, че не бива да се мисли за следващия мач, а само за настоящия. Трябва да изиграем въпросната среща по такъв начин, все едно е последната в живота ни.
 
- Вие сте домакин на квалификационния турнир и това ще бъде голямо предимство за вашия отбор. Имате ли послание към вашите фенове?
- Познавам феновете на Канту от мачовете, в които съм играл срещу настоящия си тим. Те са невероятни. Никъде не съм виждал други фенове да подкрепят така тима си. Мога да им изпратя послание, но те самите много добре знаят какво да правят. Сигурен съм, че ще ни позогнат.
 
- Голямо ли е напрежението, когато трябва да преследваш важна цел на собствен терен толкова рано през сезона?
- Това е хубав въпрос. От опит знам, че е много трудно да преследваш важна цел толкова рано в началото на сезона. Баскетболът обаче е нашата работа, трябва да си я свършим и да класираме Канту за Евролигата. Имаме силен отбор и можем да покажем добър и атлетичен баскетбол. Сигурен съм, че ще се представим силно в квалификациите.