Единственият българин, играл в НБА, Георги Глушков е новият президент на Българската федерация по баскетбол. 51-годишният Глушков очаквано бе избран на днешното заседание на Общото събрание на БФБ. До момента той заемаше временно поста след смъртта на предишния президент Михаил Михов.
 
Събранието започна със закъснение, тъй като нямаше кворум. След това Георги Глушков получи пълна подкрепа – 77 вота от 77 гласували. На събранието той предложи и проектобюджет от 2 040 000 лева за следващата 2012 година, като от тях 700 000 са предвидени за националните отбори при подрастващите. По-късно през деня се очаква този бюджет да бъде гласуван, а също така и да бъдат разгледани и другите точки от дневния ред.
 
"Ще се опитам в рамките на 1 година да стабилизирам финансовото състояние на федерацията. БФБ има сериозен дефицит, но има и вземания, които са повече от задълженията. Надявам се националния отбор да се представи силно на европейското първенство. Това е важно не само за нас, но и за играчите и треньорите”, заяви новият президент на БФБ.
 
Глушков посочи, че една от основните цели е намирането на основен спонсор за покриване на разходите на националните отбори. Той призна, че съдействие в търсенето ще окаже Валентин Златев. По време на отчетното събрание делегатите приеха отчета на Управителния и Контролен съвет на федерацията, както и финансовия отчет за 2010 година.
 
Георги Глушков е роден на 10 януари 1960 г. в Трявна. Кариерата му започва в ямболския Лъсков. След това играе за ЦСКА, Балкан и Академик (Варна), преди през 1985 г. да отиде във Финикс Сънс в НБА. След един сезон в САЩ се връща в Европа и играе предимно в Италия – Казерта, Реджо Емилия, Сиена и Пишинола. На два пъти се връща в Академик (Варна), а през 1993 г. носи екипа на испанския Витория./БЛИЦ