Георги Младенов е живата легенда на баскетболния Левски. Дал е повече от 35 години от живота си за синия клуб. Поради едни или други причини Георги не е в родния си Левски. БЛИЦ вече информира, че емблематичният №12 има желание да се върне, като дори е намерил сериозен спонсор за детско-юношеската школа. Ето какво обаче се случва и какво е получил като отговори от шефката на клуба Юлия Боянова. Георги Младенов говори ексклузивно пред БЛИЦ:

-Господин Младенов, каква е истината за евентуалното ви завръщане в Левски?
-Истината е, че още презди 3 месеца имах информативен разговор. Говорих с човек, който е спонсор на Левски-Раковски и е в Управителния съвет, помага с пари на футбола. Живеем много близо, познаваме се повече от 20 години. Един ден той ми каза – като се сетя баскетбол, се сещам за теб. Мога да давам едни пари, но само за подрастващи. Женски и мъжки отбори не ме интересуват. Но ти да си там. След това говорих по-сериозно с госпожа Юлия Боянова. Тя ми каза, да, ще проведем разговор с човека. Благодарение на Бранимира Цветанова направихме среща, в която спонсорът обяви и парите. Те са 300 хиляди лева за 5 години. В тези пари не влизат парите, които влизат от тотото - това са чисти пари.

-Какво поиска спонсорът?
-Той зададе един въпрос на Юлия Боянова - попита я, бихте ли казали какъв е бюджетът ви. И тя изведнъж все да се суети и каза – ами, трябва да проверя. Това ми звучи несериозно. Ако си президент на един клуб от 15 години и не знаеш бюджета си?! След това тя попита спонсора - кой сте вие? Човекът се ядоса и каза – тогава искам Георги Младенов да е президент. От тогава мина доста време, в което проведох още един рзаговор с нея, тя каза, че федерацията я бави, че не може да определи бюджета на клуба. Отново несериозно. Какво общо има федерацията с определяне на бюджета на Левски? Говорих с Георги Глушков, който ми каза, че федерацията няма абсолютно нищо общо с бюджета на клуба. Мина още време, когато тя ми се обади и каза – съжалявам, но УС на Обединени спортни клубове Левски и УС на баскетболния клуб са против влизането на чужди хора в баскетболния клуб. В Управителния съвет на ОСК има хора, които толкова са дали в спорта, колкото ние като се съберем, не можем да направим и 1/10 от техния принос. Говорих с Нешка Робева, със Сашо Томов. Защото те са в УС на Обединени спортни клубове и според думите на Юлия Боянова те са взели решение аз да не помагам на Левски и да не се върна. Това се оказа пълна лъжа. Всички хора, с които говорих, казаха, че моето име не е споменавано. Искам да видя кой е този спортен клуб и Управителен съвет, който ще откаже финансова помощ. И кой е този Управителен съвет на клуб, който да откаже на човек, дал 35 години от живота си за Левски, да се върне у дома. Да нося пари и да се каже – не, не го искаме. После прочетох, че в Левски искат да влязат хора със съмнителна репутация!!!

-Съмняват се във вас и във вашия човек? Всъщност, кой е той?
-Ако моята репутация на човек, дал 35 години от живота си на Левски, е съмнителна… Нямам повече коментар по това нещо. След като се случиха историите с банката Левски е в делириум. Ето, сега идвам, осигурявам пари, ще помогна на треньорите, ще помогна и на клуба да има нормално съществуване. Не Иван Гогов да търси пари от познати и приятели за ремонт на залата. В края на краищата смятам, че тук се крие нещо по-дълбоко, но не искам да нападам и обвинявам без да имам зад гърба си доказателства. Почнаха да се плетат истории, че Тити Папазов стои зад мен. Да, аз съм му кум и това го знае цяла България. И какво да направя? На 2 януари съм се върнал от чужбина и досега съм без работа. Ако е имало нещо между нас, дали нямаше да си намеря работа. Аз не съм адвокат на Тити Папазов. Ние имаме отношения, които са били много добри, сега леко са се разсъхнали. Ние сме обаче хора, които са работили заедно. Когато нещата бяха добре, Тити Папазов донесе на Левски над 10-12 милиона лева. И тогава беше добър, нали?! Сега ме свързват с него и изведнъж някой търси под вола теле, защото виждат зад гърба ми сянката на Тити. Питате ме кой е спонсорът. Казва се Георги Календеров. Дали има нещо общо с Тити Папазов? Не, няма. Той единктвено дава парите на Левски-Раковски, защото внукът му играе там. Аз не виждам нищо лошо в това да се случат нещата и Левски да се върне на мястото, на което е. Защото виждаме, че Левски и ЦСКА замират лека полека.

-Да не би опасенията на Юлия Боянова да са, че искате да отнемете поста й?
-Аз не искам на никого да взема поста, макар че през 2002 година се случи обратното. Тогава Юлия Боянова както ми каза, че ще бъда президент на Левски, на следващия ден ме смениха. Само че имам един въпрос – ако някой не си върши работата и не прави това, с което се занимава, да върви нагоре, какво трябва да стане? Няма незаминими хора. Рано или късно някой отнякъде си тръгва. Аз не искам и много ме заболява, когато някой се съмнява в моята репутация на човек, който е дал 35 години на Левски. Преди два дни ми се обади Бранимира Цветанова и ми каза – Жоро, защо говориш, че аз съм против да се върнеш в Левски. Аз не съм говорила такова нещо. Оказва се, че Юлия Боянова вкарва и на президента на ОСК Левски думи в устата. В края на краищата идвам да помогна на клуба. И сега изведнъж моята репутация е съмнителна. Защо? Защото иска да прикрие нещо и се отнесе с мен много просташки. Не мога да разбера какво става. Защо ме отблъскват аз да помогна? Да, тя ми предложи да бъда изпълнителен директор, главен мениджър или главен треньор. Госпожо Боянова, съгласете се обаче, че не може да донеса 300 хиляди лева и в един момент след два месеца да ме уволните. Аз този мач съм го играл 2002 година. В края на краищата моята сигурност и на човека, който дава парите, съм аз. Аз много лесно може да се обърна от Левски, но ми е болно да чувам, че съм със съмнителна репутация. И че този човек, който искаше да даде парите – също е такъв. Не смятам че 60 хиляди лева на година са малко. Вместо той да ги спести, иска да помогне на баскетболния клуб и на мен. Искам отговори, не искам полемики. Тъй като вие ме потърсихте, ви казвам какво се случва. Не мога да разбера, след като съм работил с Юлия Боянова 2 години и сега да ми казва – какво да ти обяснявам на тебе, и ми затваря телефона, е меко казано болно.

-Няколко пъти казвате, че нещо се прикрива. Има ли нещо, което знаете повече?
-Не, не искам да кажа, защото нямам доказателства. Не мога да кажа бяло на черно. Но съм чул доста неща, които се случват, доста неща, които са ми минали през главата, но не искам да ги коментирам. И не искам неправедливо да нападам. Дори и нея, която се отнеснеш просташки с мен, която ме вкара в кръга хора със съмнителна репутация. Нали знаете, че рано или късно, ако има нещо, на всеки му лъсва гъзът.

-Ако не стигнете до разбирателство с нея, какво ще правите?
-Бях решил да си напрява баскетболна школа “Левски Георги Младенов”. Трябва да говоря с УС на спортните клубове дали мога да направя така, че този баскетболен клуб да вземе някакви часове в залата.

-Ако и това не стане?
-Ще търся друго. Имам варианти, защото трябва да спасявам кораба, семейството и себе си. Аз съм от хората, които обичам да работя. Когато 9 месеца си без работа, не е лесно. Допреди няколко месеца всичко беше нормално, тренирахме със сина ми. Създаваше ми настроение и се чувствах жив. Единственото място, на което се чувствам жив, е в залата. За финал ще кажа, че не искам престрелка. Дори Атанас Голомеев ми предложи да бъде като посредник на нова среща между мен и Юлия Боянова. Тя е тази, която би трябвало да бъде заинтересована от финансовата помощ, която предлагаме. А бяга от това. Причините – не знам!!!
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ